Dostupni linkovi

Kosovo: U većinski srpskim sredinama 258 obolelih i 10 žrtava virusa


Od početka pandemije u sredinama sa većinski srpskim stanovništvom na Kosovu registrovano je 258 osoba pozitivnih na korona virus, a ukupan broj preminulih je 10. Samo u poslednja dva dana od 123 testiranih, pozitivno je 96 osoba, podaci su Zavoda za javno zdravlje u Severnoj Mitrovici.

U poslednje tri nedelje taj broj iznosi 139 što pokazuje da broj zaraženih raste, nakon 20 dana bez novoobolelih. Od ovog broja 122 je sa iz opština na severu Kosova, dok je 17 iz ostalih srpskih sredina južno od Ibra. Od 29. maja kada je zabeležen jedan slučaj infekcije korona virusom iz Zubinog Potoka nije bilo novih slučajeva do 18. juna kada su registrovana još dva. Od tada broj obolelih se iz dana u dan uvećava.

Od 12. marta prema podacima Zavoda za javno zdravlje u Severnoj Mitrovici testirano je 2.252 lica.

U četiri opštine na severu Kosova, Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, od korona virusa obolelo je 237 osoba, dok u srpskim sredinama južno od Ibra od početka pandemije korona virusom zaražena je 21 osoba, od čega 17 u poslednja dva dana.

U zvaničnim izveštajima Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova o broju obolelih i preminulih od korona virusa, nisu svakodnevno uključeni i podaci iz srpskih sredina, iako su iz Ministastva zdravlja Kosova rekli za RSE da oni dobijaju izveštaje o broju inficiranih korona virusom iz srpskih sredina,

Primera radi, na Kosovu je 8. jula zabeleženo 214 novoobolelih od korona virusa od 413 testiranih u Prištini. U dnevnom izveštaju Nacionalnog instituta objavljeni su samo podaci testiranih u Prištini, ali ne i iz srpskih sredina. U srpskim sredinama je primera radi poslednjih dana zabeleženo 96 novih slučajeva.

Specijalista epidemiologije Zavoda za javno zdravlje u Severnoj Mitrovici doktor Aleksandar Antonijević izjavio je za RSE da se podaci o obolelima u srpskim sredinama unose u jedinstvenu bazu koja je na nivou cele Srbije.

Inače, ukupan broj obolelih od korona virusa na Kosovu, na osnovu izveštaja Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova, popeo se na 4.100 a 86 osoba je preminulo.

XS
SM
MD
LG