Dostupni linkovi

U Sarajevu odata počast žrtavama genocida koje će biti ukopane


Građani Sarajeva ispred zgrade Predsjedništva BiH odali počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Tužna kolona s posmrtnim ostacima žrtava genocida 1995. godine koja je u četvrtak (9.juli) krenula iz Visokog prema Potočarima, zaustavila se u 12 sati kratko ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu, gdje se okupio veći broj građana, kao i predstavnici političkog života u Bosni i Hercegovini.

Tri kombija prevoze devet tijela koja će ovog jula pronaći smiraj u Memorijalnom centru u Potočarima.

Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, kazao je kako će se uvijek prisjećati žrtava genocida i odavati mu počast onako kako radi civilizirani svijet.

"Poznavanje ove tragedije je je preduvjet za dobre odnose u regionu. Nadam se da će doći vrijeme da i oni koji negiraju genocid prestanu to raditi kako bi nastavili graditi naše odnose", kazao je Džaferović.

Suljagić: Pamtimo svaku žrtvu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:09:24 0:00

On je dodao kako još uvijek predstavlja veliki problem što mnoge žrtve još uvijek nisu identificirane.

"Postoji zavjera šutnje. Pozivam sve one koji šute o mjestima gdje se nalaze žrtve da prestanu s tim, jer će na taj način pomoći da se oni pronađu i ukopaju", kazao je Džaferović.

Pozvao je da se procesuiraju svi oni koji su sudjelovali u ovom strašnom zločinu.

"Samo je nekolicina nalogodavaca odgovarala za ovaj zločin. Šta je s drugima? Svi moraju doći pred lice pravde", kazao je Džaferović.

Od Predsjedništva BiH kolona je krenula preko Romanije ka Potočarima.

Džaferović i drugi zvaničnici ispred Predsjedništva BiH
Džaferović i drugi zvaničnici ispred Predsjedništva BiH

U Srebrenici su u završnoj fazi pripreme za 11. juli, kada će se u Memorijalnom centru obaviti kolektivna dženaza za devet žrtava genocida.

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana u Memorijalnom centru Potočari je Salko (Ahme) Ibišević, iz Ljubovije.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Hasan (Alije) Pezić iz mjesta Pustoše kod Vlasenice.On je imao sedamdeset godina kada je ubijen, a nestao je 1995. godine na području Kozluka.

Djeca svjedoci genocida
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:04:57 0:00

Zbog pojave epidemije, sedam porodica koje su ranije dale saglasnost za ukop posmrtnih ostataka svojih najmilijih tu saglasnosti su povukle, u najvećoj mjeri zbog činjenice da mnogi članovi porodica žrtava zbog epidemije neće moći prisustvovati dženazi i ukopu u Potočarima.

XS
SM
MD
LG