Dostupni linkovi

Završavaju se pripreme za ukop devet žrtava genocida u Srebrenici


U Srebrenici su u završnoj fazi pripreme za 11. juli, kada će se u Memorijalnom centru obaviti kolektivna dženaza za devet žrtava genocida.

Radnici Javnog komunalnog preduzeća Gradska groblja iz Visokog su završili kopanje mezara u Memorijalnom centru.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari 11. jula ove godine bit će ukopani posmrtni ostaci devet žrtava genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici.

Djeca svjedoci genocida
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:04:57 0:00

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana u Memorijalnom centru Potočari je Salko (Ahme) Ibišević, iz Ljubovije. On je imao svega 23 godine kada je ubijen. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u sekundarnoj masovnoj grobnici Liplje u opštini Zvornik 2001. godine.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Hasan (Alije) Pezić iz mjesta Pustoše kod Vlasenice.On je imao sedamdeset godina kada je ubijen, a nestao je 1995. godine na području Kozluka. Njegovo tijelo je i ekshumirano iz masovne grobnice u Kozluku 1999. godine. Hasan je identifikovan zvanično tek ove godine, 21 godinu kasnije te je porodica prilikom identifikacije i dala saglasnost za njegov ukop.

Zbog pojave epidemije, sedam porodica koje su ranije dale saglasnost za ukop posmrtnih ostataka svojih najmilijih tu saglasnosti su povukle, u najvećoj mjeri zbog činjenice da mnogi članovi porodica žrtava zbog epidemije neće moći prisustvovati dženazi i ukopu u Potočarima.

Pripreme za ukop, 9. juli 2020
Pripreme za ukop, 9. juli 2020

U mezarju Memorijalnog centra Potočari ove godine bit će ukopani:

Sead (Huso) Hasanović, rođen 1971. u Krivačama kod Han Pijeska
Alija (Bekto) Suljić, rođen 1969. u Poznanovićima, Srebrenica
Hasan (Alija) Pezić, rođen 1925. u mjestu Pustoše
Hasib (Šaban) Hasanović, rođen 1970. u Slatini kod Srebrenice
Zuhdija (Suljo) Avdagić, rođen 1947. godine u Novoj Kasabi
Bajro ( Ramo) Salihović, rođen 1943. u Voljavici kod Bratunca
Ibrahim (Hamid) Zukanović, rođen 1941. u Sasama kod Srebrenice
Salko (Ahmo) Ibišević, rođen 1972. godine u Ljuboviji.

Kemal (Husein) Musić 1968. rođen u Glogovoj.

Njegova supruga Hasiba i kćerka Kemira dale su pristanak ovih dana za ukop u Memorijalnom centru.

Masovne grobnice genocida u Srebrenici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:19 0:00

U Komemorativnom centru u Tuzli nalaze se posmrtni ostaci još 97 žrtava za koje je stigao DNK nalaz o identitetu, ali te žrtve nisu zvanično identifikovale porodice, izjavila je za RSE Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH.

S druge strane, identifikovano je još 37 žrtava, ali porodice još nisu dale saglasnost za njihov ukop, uglavnom zbog nekompletnosti njihovog skeleta. Porodice šest žrtava već sada dale su saglasnost za ukop njihovih najmilijih naredne, 2021. godine, dodala je Fazlić.

U Memorijalnom centru u prethodnih 19 kolektivnih dženaza ukopano je 6.610 žrtava genocida.

Prva kolektivna dženaza obavljena je 31. marta 2003. godine, kada je ukopano 600 žrtava. Duga dženaza je te godine obavljena 11. jula.

Iste godine 20. septembra, obavljena je i treća dženaza, uz prisustvo Billa Clintona, bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, koji je tog dana i zvanično otvorio Memorijalni centar Potočari.

Odvajanje muškaraca i žena u Srebrenici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

U genocidu u Srebrenici 1995. godine ubijeno je preko 8. 000 bošnjačkih muškaraca i dječaka

Za genocid u Srebrenici međunarodni i sudovi u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji do sada izrekli kazne zatvora duže od 700 godina pri čemu je 47 osoba osuđeno jer su bili nalogodavci i neposredni izvršitelji počinjenih zločina.

XS
SM
MD
LG