Dostupni linkovi

Ambasada SAD osudila nasilje na protestima u Srbiji


Beograd: Okršaji policije sa demonstrantima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00

Beograd: Okršaji policije sa demonstrantima

Osuđujemo svaku vrstu nasilja, uključujući, kako nam izgleda, koordinisane napade na policiju koji su delovali kao da žele da isprovociraju preterane reakcije, kao i, čini se, prekomernu upotrebu sile od strane policije, saopštila je 9. jula Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji.

Kako je saopštila Ambasada SAD na Tviteru, sa pažnjom prati dešavanja u poslednje dve večeri u Beogradu i drugim gradovima Srbije i duboko je zabrinuta zbog pojave nasilja.

Dodaje se da su sloboda izražavanja i pravo na mirno okupljanje su u osnovi svake demokratije i da je Amerika zemlja koja se upravo sada i sama suočava sa izazovima u pogledu građanskih protesta i nemira.

"Zabrinutost i debata o suštini ovih stvari u Srbiji i drugde u svetu – o tome kako da jedna zemlja sačuva svoj narod pred najsmrtonosnijom pandemijom našeg vremena – su ozbiljna stvar i moraju biti deo smirene i razložne rasprave na nacionalnom nivou", navela je Američka ambasada.

Da bi se pokrenuo ovakav dijalog u Srbiji, dodaju iz Ambasade, potrebno je slobodno medijsko okruženje i reforme u oblasti vladavine prava.

Okršaji policije i grupa demonstranata u centru Beogradu nastavljeni su u sredu, 8. jula uveče nakon što se nekoliko hiljada ljudi drugo veče zaredom okupilo ispred Skupštine Srbije zbog najave vlasti da će pooštriti epidemiološke mere, ali i zbog reakcije policije tokom protesta na istom mestu dan ranije (7. jula).

Protesti su 8. jula organizovani i u Novom Sadu i Nišu. U Novom Sadu su demonstranti demolirali zgradu Gradske kuće u centru tog grada.

Demonstracije su, kao i veče pre toga, obeležili višesatni sukobi, suzavac, kamenice i privođenja.

XS
SM
MD
LG