Dostupni linkovi

U Infektivnoj klinici Beograda upozoravaju na ogroman priliv pacijenata


Ljudi čekaju u redu ispred Klinike za infektivne i tropske bolesti u Beogradu (24. jun 2020)

Na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Srbije nalaze se 92 pacijenta sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom.

Ivana Milošević, zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije, izjavila je za Radio televiziju Srbije (RTS) rekla da su u poslednja 24 sata u bolnice širom Beograda primljena 144 bolesnika.

Milošević je navela da je tokom poslednja 24 sata pregledano 320 bolesnika, oko 100 u toku prethodne noći.

Navodi da otkad je ovo počelo, zdravstveni radnici su prvi put ozbiljno zabrinuti.

Apel da se nose maske

"Sa ovolikim prilivom bolesnika pitanje je koliko ćemo moći da izdržimo. Zato apelujem na sve vaše gledaoce da se maske nose", istakla je Miloševićeva.

Ističe da je na intenzvinoj nezi Infektivne klinike 15 bolesnika, na raspiratorima 11, šest na invazivnoj, a pet na neinvazivnoj ventilaciji.

'Mnogo teže nego u martu i aprilu'

"Svi bolesnici i oni koji su na invazivnoj i neinvazivnoj potencijalno su životno ugroženi. Ima mnogo mladog sveta, imali smo jednog bolesnika u dubokoj starosti. Pažnju moraju da obrate svi", naglasila je Miloševićeva.

Upozorila je da je sada mnogo teže nego u martu i aprilu.

"Mnogo nam je teže, jer onda kada se prešlo na našu dobru volju i našu savest, stvari su krenule drugim tokom. Brine nas ogroman priliv u bolnice širom Srbije. Sa ovakvim prilivom bolesnika plašim se da nećemo moći da zbrinemo sve bolesne ljude", navela je Miloševićeva.

Moraju da se poštuju sve mere jer, kako je naglasila, ako se ne poštuju mere "nećemo moći da se izborimo sa ovom pošasti".

XS
SM
MD
LG