Dostupni linkovi

Predsjednici Austrije, Slovenije i Hrvatske za otvorene granice


Sleva nadesno: Pahor, Van der Bellen i Milanović
Sleva nadesno: Pahor, Van der Bellen i Milanović

Predsjednici Austrije Alexander Van der Bellen, Hrvatske Zoran Milanović i Slovenije Borut Pahor založili su se nakon trilateralnog sastanka u bečkom Hofburgu za otvorene granice, uz puno pridržavanje epidemioloških mjera od strane građana sve tri zemlje, nastavak suradnje i brz oporavak ekonomija pogođenih korona krizom.

Milanović je u svom istupu nakon razgovora pozvao Austrijance i Slovence da posjete hrvatski Jadran, a na novinarsku primjedbu da je Hrvatska testirala četiri puta manje ljudi od Slovenije i tri puta manje od Austrije, on je kazao je kako je epidemiološka situacija u Hrvatskoj „mirna“. Svaka zemlja ima svoj pristup borbi s pandemijom, hrvatski pristup predviđa manje testiranja nego neki drugi, ali očito ima rezultate, kazao je Milanović, jer je npr. opća stopa smrtnosti u Hrvatskoj od početka pandemije niža nego u istim mjesecima 2019. godine, kada pandemije nije bilo, nego je harala „samo“ sezonska gripa.

Na pitanje o parlamentarnim izborima u Hrvatskoj održanim 5. srpnja Milanović je kazao: „Drago mi je da je rezultat izbora jasan, to moju ulogu čini jednostavnijom.“ On je iznova odbio reći je li glasao na parlamentarnim izborima, jer je to – kaže – „njegova privatna stvar“.

Austrijski predsjednik Van der Bellen izrazio je nadu u brz oporavak ekonomija Slovenije, Hrvatske i Slovačke, gdje austrijske tvrtke imaju najveći broj zaposlenih, i kazao kako je u vlastitom austrijskom interesu da se savlada gospodarska kriza izazvana pandemijom. On je iznova podsjetio na austrijski stav, kojeg njegova zemlja dijeli sa Švedskom, Nizozemskom i Danskom, da sredstva državama članicama EU iz Fonda za oporavak od korona krize trebaju ići kao povoljni krediti, a ne bespovratno.

I slovenski predsjednik Pahor založio se za otvorenost granica. On je kazao kako je sa austrijskim predsjednikom bilateralno razgovarao o mogućnosti zajedničkog obilježavanja stote obljetnice plebiscita u Koruškoj 10. listopada 1918. godine, na kojem je većina stanovnika te pokrajine, iako su u njoj Slovenci činili većinu, glasala za priključenje Austriji, a ne Kraljevini Srba Hrvata i Slovenaca (SHS).

Tijekom boravka u Beču, predsjednik Milanović održao jei bilateralni sastanak s predsjednikom Austrije Van der Bellenom, na kojem je razgovarao i o Inicijativi za više ambicija u području klimatskih promjena.

XS
SM
MD
LG