Dostupni linkovi

Bilčik: Borba protiv pandemije ne sme da se koristi kao političko oružje


Vladimir Bilčik
Vladimir Bilčik

Izvestilac evropskog parlamenta (EP) za Srbiju, Vladimir Bilčik je istakao da sa “velikom zabrinutošću” prati događaje u Beogradu i osudio nasilje nad okupljenim građanima tokom demonstracija u utorak uveče.

“Najoštrije osuđujem svako nasilje koje se sinoć dogodilo pred Skupštinom Srbije; nasilje nad mirnim demonstrantima i brutalna taktika ne mogu biti odgovor kada ljudi ostvare pravo na okupljanje”, objavio je Bilčik u saopštenju.

Evropski zastupnik, je ocenio da se mora ispoštovati pravo na izražavanje svog mišljenja na miran način, ali da su istovremeno neprihvatljivi, napadi na policijske službenike i uništavanje imovine.

On je izrazio posebnu zbairnutost porastom broja zaraženih korona virusom u Srbiji.

“Borba protiv pandemije ne može se koristiti kao političko oružje”, upozorio je Bilčik.

On je pozvao građane Srbije da se pridržavaju saveta nadležnih organa, dok je naglasio da je od suštinske važnosti da javnost bude pravilno i u potpunosti obaveštena o situaciji COVID-19 u celoj zemlji.

Vladimir Bilčik je posvao na ujedinjene svih evropljana u borbi protiv širenja virusa, te je podsetio da je Evropska unija već pokazala nepokolebljivu posvećenost solidarnosti sa narodom Srbije od početka pandemije. “Spremni smo da nastavimo borbu protiv virusa sa našim partnerima na zapadnom Balkanu”, poručio je izveštač za Srbiju u EP.

Evropska komisija: Restriktivne mere da ne ugrožavaju pravo na mirno okupljanje

Portparolka Evropske komisije (EK), Ana Pisonero, je poručila da zaštita ljudskih života mora da bude glavni prioritet.

Upitana da prokomentariše dešavanja u Beogradu u utorak uveče, kao i mere koje je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Pisonero je podvukla da vlada treba da utvrdi neophodne mere da se izbori sa rizikom od bolesti COVID-19 na osnovu naučnih i epidemioloških podataka, međutim da te mere “ne smeju da ugroze osnovna prava i slobode”.

"Restriktivne mere moraju da se ograniče na ono što je zaista neophodno. To se odnosi i na pravo na mirne proteste što je osnovno pravo u demokratskim društvima", istakla je Ana Pisoner, u pisanom odgovoru koji je dostavila medijima.

Ona je takođe poručila da se u svakom trenuktu mora poštovati i očuvati “nepovredivost demokratskih institucija”.

U Beogradu su u utorak uveče izbili protesti koji su prerasli u ulične nerede, nakon najave predsednika Vučića da će narednog vikenda ponovo uvesti policijski čas od petka do ponedeljka zbog pogoršane epidemiološke situacije u zemlji.

Policija je oko 1.30 posle ponoći rasterala demonstrante sa prostora ispred Skupštine Srbije nakon skoro neprestanog ispaljivanja suzavca, sukoba i privođenja demonstanata.

U okršajima koji su trajali satima, demonstranti su policiji uzvraćali kamenicama, a na ulice je izašla i konjica. Kako je rečeno u Hitnoj pomoći, povređeno je dvadeset osoba - trinaest policajaca i sedam civila.

Protest u Beogradu protiv uvođenja policijskog časa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00

Podsetimo, u Srbiji je od 15. marta do 6. maja bilo uvedeno vanredno stanje zbog pandemije, a tokom tog perioda na snazi su bile stroge mere zabrane kretanja. Početkom maja mere su ukinute i raspisani su izbori koji su održani 21. juna. Predizborni mitinzi organizovani su bez striktnog pridržavanja zdravstvenih preporuka o fizičkoj distanci i nošenju maske.

Nekoliko dana po završetku izbora lekari iz Kriznog štaba su obavestili javnost da se epidemiološka situacija u zemlji pogoršava.

Vanredna situacija proglašena je u više od 10 gradova širom zemlje.

XS
SM
MD
LG