Dostupni linkovi

PCR testiranje u Gračanici prijavljeno zdravstvenom inspektorijatu


Doktor pokazuje uzorak uzet za PCR testiranje, ilustracija

Iz Ministarstva zdravlja Kosova potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa da je slučaj PCR testiranja na COVID-19 u privatnoj laboratoriji “Human” u Gračanici kod Prištine prijavilo inspektorijatu zdravstva.

Naime, PCR testiranje na Kosovu moguće je samo u Laboratoriji za molekularnu mikrobiologiju pri Nacionalnom institutu za javno zdravlje Kosova.

RSE saznaje i da ova laboratorija od utorka, 7. jula, više ne uzima uzorke za testiranje.

Kako smo ranije pisali u laboratoriji “Human” u Gračanici moguće je bilo uraditi “komercijalni” test na korona virus. Medicinski tehničar u laboratoriji “Human” Jovica Stević za RSE je izjavio da se uzorci za test uzimaju u Gračanici, a potom šalju u Dom Zdravlja u Nišu.

Međutim, nadležne institucije u Nišu su to demantovale uz tvrdnju da niko iz Gračanice nije tražio, niti su bilo kakvi uzorci iz Gračanice stizali u Niš.

Na Kosovu inače nijedna privatna klinika ili laboratorija nema dozvolu nadležnih institucija za sprovođenje PCR testiranja, ili testove polimerne lančane reakcije koji su najtačniji način za određivanje da li je neko pozitivan na korona virus, rečeno je za RSE iz Ministarstva zdravlja.

Ipak, nakon povećanja broja zaraženih korona virusom, premijer Kosova Avdulah (Avdullah) Hoti je 5. jula izjavio da Vlada Kosova planira da licencira privatne zdravstvene institucije za testiranje.

XS
SM
MD
LG