Dostupni linkovi

Macron za ministra unutrašnjih poslova imenovao bivšeg ministra za budžet


Gerald Darmanin
Gerald Darmanin

Francuski predsednik Emmanuel Macron (Emanuel Makron) smenio je ministra unutrašnjih poslova u okviru rekonstrukcije vlade čiji će fokus biti ekonomski oporavak od posledica virusa.

Za novog ministra imenovan je donedavni ministar za budžet Gerald Darmanin (Žerald Darmanen), umesto Christophea Castanera (Kristof Kastaner), koji je bio pod velikim pritiskom tokom antirasističkih protesta koji su se proširili po celom svetu posle ubistva Georgea Floyda (Džordž Flojd) u Sjedinjenim Državama.

Kastaner je tada obećao nultu toleranciju za rasizam u okviru provođenja zakona i najavio da će policiji zabraniti i određene fizičke mere prinude prilikom privođenja osumnjičenih, ali je kasnije odustao pod pritiskom policijskih sindikata i kontra-demonstracija.

Macron je smenio ministra ekologije, oblsti koja je bila prioritet njegovog predsedničkog mandata, ali nije promenio ministre finansija i zdravlja, koji su među najvažnijim u borbi Francuske sa recesijom i korona virusom, kao ni ministre odbrane i spoljnih poslova.

Macron je prošle nedelje prihvatio ostavku premijera Edouarda Philippea (Eduar Filip), koji je upravljao Francuskom za vreme mera ograničenja javnog života zbog korona virusa i u prve tri godine Macronovog mandata.

Novi premijer Jean Castex (Žan Kasteks) visoki je državni službenik, ali bez ministarskog iskustva. On je malo poznat u Francuskoj javnosti i njegova skromna biografija ukazuje na to da Macron ne želi da bude zasenjen ako odluči da se ponovo kandiduje za predsednika 2022. godine.

XS
SM
MD
LG