Dostupni linkovi

Organizatori OI u Tokiju 'suočeni sa brojim izazovima'


Tokio, Japan

Predsednik Organizacionog komiteta Olimpijskih igara (OI) 2021. godine u Tokiju Joširo Mori rekao je da brojni izazovi očekuju organizatore takmičenja, od protokola u vezi sa zaštitom od korona virusa pa sve do određivanja broja navijača koji će moći da prisustvuju i troškova odlaganja igara, prenosi AP.

Olimpijske igre u Tokiju trebalo je da budu održane ovog leta, ali su zbog pandemije korona virusa pomerene na sledeću godinu, od 23. jula do 8. avgusta.

Spekuliše se da li će se takmičenje održati u pojednostavljenom i skraćenom formatu ili će kao i do sada učestvovati 11.000 sportista iz 206 nacionalnih olimpijskih komiteta.

Takođe, na Paraolimpijskim igrama očekuje se 4.400 takmičara uz hiljade članova reprezentacija, tehničkog osoblja i olimpijskih zvaničnika.

"Ono što nas najviše brine je to ako nam kažu da moramo da ograničimo broj gledalaca. Kako da ukinemo ulaznice onima koji su ih već kupili. Imamo takvu vrstu problema", rekao je Mori u razgovori sa Juriko Koike, koja je dobila drugi mandat guvernerke Tokija.

Koike se sastala i sa premijerom Šinzom Abeom, koji joj je objasnio proces razvoja vakcine za korona virus.

Pojedini stručnjaci veruju da Olimpijske igre ne mogu da se bezbedno održe ako se ne pronađe vakcina.

"Ima raznih pitanja u vezi sa Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama, u kakvom obliku će se održati, šta će biti urađeno sa troškovima i iznad svega, kakve će biti kontramere za korona virus", navela je Koike.

Ni japanski zvaničnici ni zvaničnici Međunarodnog olimpijskog komiteta nisu saopštili koliko će koštati odlaganje Igara. Prema procenama iz Japana, troškovi će se kretati od dve do šest milijardi dolara, a veći deo će pasti na poreske obveznike.

XS
SM
MD
LG