Dostupni linkovi

Ivancov kod Turković na 'pojašnjenju' stavova Rusije o ulasku BiH u NATO


Petar Ivancov i Bisera Turković

Ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Petar Ivancov, u razgovoru sa ministricom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković, rekao je da Rusija želi da na Balkanu ima stabilizujuću ulogu, ali i da vjeruje da NATO ne doprinosi miru i stabilnosti na Balkanu, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ambasador Ivancov rekao je i da Ruska Federacija podržava suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost Bosne i Hercegovine, te ravnopravnost njena tri konstitutivna naroda.

Iznio je, dodaje se, i stav da Bosna i Hercegovina, kao suverena i međunarodno priznata država, ima pravo da sama odluči kome će se pridružiti i da je ta odluka isključivo u nadležnosti BiH i njenih naroda i građana.

Turković je, navodi se u saopštenju, ruskog ambasadora pozvala na službeni razgovor kako bi zatražila pojašnjenje u vezi sa njegovom izjavom u vezi sa članstvom BiH u NATO-u.

"Ministrica Turković je istakla da su i do sada politički lideri BiH sve odluke koje se tiču vanjske politike donosili konsenzusom, mada to uvijek nije bilo lako. Istakla je da je i Program reformi, koji je poslan u NATO, usaglašen na isti način. Izrazila je uvjerenje da je Ruska Federacija prijatelj Bosne i Hercegovine, te istakla kako očekuje da će svi prijatelji u budućnosti poštovati odluke koje donesu narodi i građani Bosne i Hercegovine", navodi se u saopštenju.

Ivancov je, u autorskom tekstu objavljenom u Glasu Srpske, a nakon objave da je Senat SAD-a ocijenio da Rusija ugrožava suverenitet Bosne i Hercegovine, poručio da BiH kao suverena država ima pravo da se (ne)približi nekome, te da u društvu BiH ne postoji konsenzus o integraciji u NATO.

"Pokušaji da se 'progura' integracija BiH u NATO, koji podrivaju temelje funkcionisanja BiH kao države tri ravnopravna naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlaštenjima, dovode u pitanje sigurnost i stabilnost. Rusija kao jedna od zemalja garanata mirovnog sporazuma ima pravo i obavezu da na to ukaže i da radi u korist bezuslovnog pridržavanja dejtonskih principa", izjavio je Ivancov.

Na stavove Ivancova 4. jula reagovao je i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, saopštivši da oni znače nepoštivanje odluka institucija BiH i da su nediplomatski.

XS
SM
MD
LG