Dostupni linkovi

Komšić: Ruski ambasador Ivancov ne poštuje odluke institucija BiH


Ruski ambasador u BiH Petar Ivancov
Ruski ambasador u BiH Petar Ivancov

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je javno poruku ambasadoru Ruske Federacije u BiH Petru Ivancovu da su njegovi stavovi o tome treba li BiH u NATO-u nepoštivanje odluka institucija BiH i nediplomatski.

"Nepoštovanje spram odluka institucija države Bosne i Hercegovine a koje su donesene potpunim konsenzusom u jednom kontinuitetu od najmanje deset godina, loša je i nediplomatska poruka", kazao je Komšić, stoji u saopštenju iz njegovog kabineta.

Ivancov je, u autorskom tekstu objavljenom u Glasu Srpske, a nakon objave da je Senat SAD-a ocijenio da Rusija ugrožava suverenitet Bosne i Hercegovine, poručio da BiH kao suverena država ima pravo da se (ne)približi nekome, te da u društvu BiH ne postoji konsenzus o integraciji u NATO-u.

"Pokušaji da se 'progura' integracija BiH u NATO-u, koji podrivaju temelje funkcionisanja BiH kao države tri ravnopravna naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlaštenjima, dovode u pitanje sigurnost i stabilnost. Rusija kao jedna od zemalja garanata mirovnog sporazuma ima pravo i obavezu da na to ukaže i da radi u korist bezuslovnog pridržavanja dejtonskih principa", zaključio je Ivancov.

Komšić je ovakav istup Ivancova ocijenio kao "agresivan pristup Ruske Federacije, i atak na ono što je država Bosna i Hercegovina kroz svoje zakone i odluke definirala, što upravo daje Senatu SAD-a za pravo kada se tvrdi da Rusija ugrožava suverenitet Bosne i Hercegovine", navodi se u saopštenju iz Komšićevog kabineta.

"S tim u vezi, smatram da moramo biti naročito oprezni kada je riječ o destruktivnoj ulozi Rusije na ovim prostorima, jer poruke koje šalje ambasador Rusije nisu nimalo bezazlene. Ono što je možda i dobro jeste to što danas mnogi u BiH to uviđaju, a ranije su osuđivali svakog ko bi pokušao skrenuti pažnju na to", smatra Komšić.

Dodao je da ambasador Ivancov možda misli da može u BiH voditi agresivnu anti-Zapadnu, antidemokratsku politiku kako to njegova zemlja radi u Srbiji, kako to sada rade u Crnoj Gori pokušavajući da je destabiliziraju i kako su pokušavali u Sjevernoj Makedoniji, ali ga podsjeća da je on samo diplomata jedne strane države na tlu nezavisne i suverene Bosne i Hercegovine.

"Njega ne bi trebalo da se tiču NATO integracije Bosne i Hercegovine, niti ima šta da komentira odluke koje su donijela naša najviša zakonodavna tijela", poručio je Komšić, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Džaferović: Put BiH u NATO-u je neupitan

Istim povodom oglasio se i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović koji je za novinsku agenciju FENA rekao da je put BiH u NATO-u neupitan.

"Integracija BiH u NATO garantira sigurnost i stabilnost naše zemlje, a izjavama poput ove koju je dao ruski ambasador nastoji se da se ta stabilnost i sigurnost podrivaju", istaknuo je Džaferović.

Podsjetio je da je Bosna i Hercegovina već ranije donijela zakone, odluke i strategije koje trasiraju put zemlje u NATO-u.

"Niko izvan Bosne i Hercegovine nema pravo da se miješa u naša unutrašnja pitanja, osporava donesene zakone i odluke ili da nam određuje vanjsko-političke ciljeve, pa ni ambasador Rusije. Bosna i Hercegovina će nastaviti svoj put prema NATO-u u skladu sa Zakonom o odbrani, Strategijom vanjske politike i nizom drugih odluka, bez obzira kakav bio stav Rusije", kazao je Džaferović.

Dodik: O članstvu BiH u NATO-u odlučuje RS

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je za novinsku agenciju SRNA da odluke o članstvu BiH u NATO-u nema, niti će je biti, za šta nije kriv Ivancov, te da o tome "odlučujemo mi u Republici Srpskoj".

"Ruska Federacija ima prijateljsku politiku prema BiH, zasnovanu na međunarodnom pravu, ne krijući da ima dobre odnose sa Republikom Srpskom", naglasio je Dodik.

On je istakao da Željko Komšić i Bakir Izetbegović, koji su ranije komentarisali izjavu ambasadora Ruske Federacije Petra Ivancova da "integracija BiH u NATO-u dovodi u pitanje sigurnost i stabilnost", ne vode principijelnu politiku, niti brane interese BiH, jer to što govore nije interes Republike Srpske.

"Oni su obični trbuhozborci svojih mentora, koji se kriju po drugim ambasadama u Sarajevu. Da su zaista zaštitnici interesa BiH u koju se kunu ne bi žrtvovali svog ministra bezbjednosti zarad ambasadora Pakistana, i ne bi pažljivije gledali šta kaže Savjet za provođenje mira, izmiljeno tijelo, nego parlament BiH, biran na izborima", konstatovao je Dodik.

XS
SM
MD
LG