Dostupni linkovi

Podignuta optužnica zbog krijumčarenja migranata u BiH


Migranti u Bira kampu u Bihaću

Protiv Hamida Hasanagića, rođenog 1993. godine u Cazinu na zapadu Bosne i Hercegovine (BiH), Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu zbog nezakonitog transporta i boravka tri migranta, saopšteno je iz Tužilaštva.

„Prema navodima optužnice, optuženi je 08.03.2019. godine prihvatio ponudu da, za ugovoreni novčani iznos, 3 krijumčarena lica sa područja Eritreje, preveze na područje Bihaća, radi njihove namjere ilegalnog odlaska na područje Nizozemske i Velike Britanije“, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

U saopštenju se ističe da su migranti prethodno ilegalno ušli u Bosnu i Hercegovinu, da su posjedovali potvrde o iskazanoj namjeri podnošenja zahtjeva za azil, ali su se kretali van dozvoljenog smjera utvrđenog od strane nadležne Službe za poslove sa strancima BiH.

„Optuženi ih je, iznajmljenim vozilom, povezao iz pravca Sarajeva prema Bihaću, odnosno prema granici sa Republikom Hrvatskom. U izvršenju krivičnog djela optuženi je otkriven kontrolom policijskih službenika PS Ključ u naselju Velečevo, opština Ključ (prim. Unsko-sanski kanton), koji su prilikom kontrole navedenog vozila uočili krijumčarena lica, od kojih se jedno lice nalazilo u prtljažniku vozila, te od optužnog privremeno oduzeli novac u iznosu od 610 eura“, dodaje se u saopštenju.

Optužnica je proslijeđena Sudu Bosne i Hercegovine na potvrđivanje.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u kampovima u Unsko-sanskom kantonu, prema podacima IOM-a, trenutno boravi više od 3.500 migranata, od čega ih je najviše u Lipi, oko 1.200. U Migrantskom kampu Bira, smještenom u samom gradu Bihaću, prema podacima IOM-a trenutno boravi više od šesto migranata.

XS
SM
MD
LG