Dostupni linkovi

Ustavni sud RS o vetu Bošnjaka na odbacivanje Rezolucije o poštovanju žrtava fašističkih režima


Na sjednici Zajedničke komisije Narodne skupštine Republike Srpske (RS) i Vijeća naroda RS u ponedjeljak nije bilo podrške za veto Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda na zaključke Parlamenta RS o Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta, usvojenoj 20. maja u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (BiH).

“Nije bilo posebne rasprave i otišlo je u daljnju proceduru pred Ustavni sud Republike Srpske”, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa potpredsjednik Vijeća naroda RS iz reda Bošnjaka Mihnet Okić.

Narodna skupština Republike Srpske 1. juna na posebnoj sjednici, bez prisustva opozicionih stranaka i Koalicije “Zajedno za BiH” odbacila je Rezoluciju, te usvojila i 20 zaključaka u kojima se konstatuje da je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvajanjem Rezolucije pristupio ''sramnom prekrajanju istorijskih činjenica i pridružio se revizionističkim snagama''.

U zaključcima se između ostalog kaže i da je “revizionizam navođenje Bošnjaka kao stradalnika u Drugom svjetskom ratu, koji kao nacija nisu ni postojali”.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS 11. juna pokrenuo je postupak zaštite vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka na zaključke Narodne skupštine zbog toga što se "u zaključcima NSRS usvojenim na sjednici održanoj 1. juna, vrijeđa nacionalni identitet Bošnjaka kao i država Bosna i Hercegovina".

XS
SM
MD
LG