Dostupni linkovi

Hoti najavio restriktivne mere u više opština na Kosovu


Avdullah Hoti

Vlada Kosova planira da potpuno ograniči kretanje u gradovima u kojima je veliki broj obolelih, kao što su Priština, Prizren, Ferizaj i Vučitrn od 21 sat do 5 sati ujutru, počevši od nedelje, izjavio je premijer Kosova Avdulah Hoti (Avdullah Hoti) na konferenciji za medije u nedelju.

O novim, restirktivnim merama, vlada Kosova bi odluku trebalo da donese na sednici koja je zakazana za 18 časova.

Hoti je najavio i reorganizaciju Kliničko univerzitetskog centra Kosova, uključujući i regionalne bolnice, kako bi se stavili na raspolaganje kreveti za potrebe pacijenata sa korona virusom.

Ukoliko nove mere budu usvojene, na Kosovu će i rad restorana biti ograničen između 21 čas i 05 sati ujutru, dok će se u javnim institucijama institucijama broj zaposlenih svesti samo na potrebno osoblje.

Hoti je rekao i da se planira kupovina sedam aparata za testiranje, a najavljeno je povećanje kapaciteta za testiranje do 500 dnevno.

Poslednjih dana na Kosovu je bilo testirano između 200 i 350 uzoraka.

Po njegovim rečima, tokom nedelje će se licencirati i privatne zdravstvene institucije za testiranje i počeće procedura za hitnu kupovinu dodatnih 100 hiljada testova.

Vlada Kosova je u nedelju sa zdravstvenim rukovodiocima analizirala situaciju na Kosovu nakon što je poslednjih dana uočen porast obolelih od korona virusa, ali i broja smrtnih slučajeva. Samo u subotu preminulo je osam osoba.

Takođe, odlučeno je da će u gradovim u kojima je velik broj obolelih, kao što su Priština, Prizren, Ferizaj, i Vučitrn biti u potpunosti ogranično kretanje od 21:00 do 05:00, počevši od nedelje.

Hoti je dodao da će građani kontinuirano biti obaveštavani o stanju i da će se o tome izveštavati i sa Infektivne klinike, budući da jedan broj građana ne veruje da korona virus postoji.

"Na osnovu procena, 30 odsto građana Kosova ne veruje da je COVID-19 realan. Pokazaćemo im sa kako se ljudi nose sa svojim životom na Infektivnoj klinici", kazao je Hoti.

Na osnovu poslednjih podataka, na Kosovu je registrovano 3,356 slučajeva korona virusa. Od ove bolesti preminulo je 66 osoba.

Mediji na Kosovu javili su da je u nedelju od ponoći preminulo još pet lica, međutim nadležni organi to još uvek nisu potvrdili.

XS
SM
MD
LG