Dostupni linkovi

Nove osude Šešeljevih knjiga


Promocija Šešeljeve knjige o Srebrenici takođe je naišla na osude i kritike

Zamenik predsednika opozicione Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović izjavio je u nedelju da ta stranka traži od tužilaštva da pokrene postupak i zabrani distribuciju i prodaju svih Šešeljevih knjiga u kojima koristi govor mržnje, ubija istinu, vređa neistomišljenike i poziva na obračun sa drugim ljudima.

U pisanoj izjavi Stefanović je podsetio da je SSP 4. jula tražila zabranu distribucije Šešeljeve "knjige" u kojoj vređa funkcionerku opozicione Demokratske stranke, Aleksandru Jerkov.

"Neposredno posle tog saopštenja smo saznali da u Šešeljevom primitivnom opusu postoji i knjiga sličnog naziva u kojoj se Šešelj bavi Marinikom Tepić", navodi se u izjavi.

Stefanović se takođe izvinio Tepić i Jerkov i "svima koji su trpeli Šešeljev prostakluk i teror kojim je kupovao naklonost svojih političkih gazda".

"Hoću da se izvinim svima onima kojima je Šešelj zauvek promenio živote kada ih je isterao iz njihovih domova, hoću da se izvinim porodicama svih nevino stradalih ljudi u besmislenim ratovima u kojima je Šešelj bio glavni promoter mržnje i neumorno podstrekavao na zločine. I hoću da im svima obećam da ćemo učiniti sve da se nikada ne zaborave suze zbog Šešeljevih uvreda, mržnje, pretnji zarđalim kašikama", dodao je Stefanović.

Tokom jučerašnjeg dana osuđujuće reakcije su stigle i od Aleksandre Jerkov, kao i od Demokratske stranke i mnogih pojedinaca na društvenim mrežama.

Koje je sve knjige Šešelj izdao?

Kako se vidi u katalogu Narodne biblioteke Srbije, među novim izdanjima osuđenog ratnog zločinca i lidera desničarske Srpke radikalne stranke, Vojislava Šešelja, nalazi se knjiga o Aleksandri Jerkov, ali i druge knjige uvredljivih naslova, a koji pominju funkcionerku Stranke slobode i pravde Mariniku Tepić, lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka, ali i pokojne predsednice Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) Biljanu Kovačević - Vučo.

Među izdanjima su takođe i knjige pod nazivom "Hrtkovci, selo gde me svako zna", "Hrtkovci na kratko Srbislavci", "Hrtkovci moje mladosti".

Vojislava Šešelja je u aprilu 2018. godine Mehanizam za koordinaciju međunarodnih krivičnih sudova pravosnažno osudio na deset godina zatvora zbog podsticanja progona, deportacije i prisilnog raseljavanja Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci, 1992. godine.

Šešelj je po izricanju presude rekao da je ponosan na sve svoje "pripisane" zločine i da je spreman da ih ponovi u budućnosti.

XS
SM
MD
LG