Dostupni linkovi

Bazilika 'Sagrada Familia' u Barseloni otvorena samo za medicinsko osoblje


"Sagrada Familia", 2017.
"Sagrada Familia", 2017.

Bazilika "Sagrada Familia" (Sveta porodica) u Barseloni, četiri mjeseca zatvorena zbog pandemije, a duže od vijeka u izgradnji, od danas (4. juli) u grupama prima zdravstveno osoblje u znak priznanja za njihov rad.

Tek u drugoj polovini jula u tu crkvu će moći i drugi stanovnici Barselone, javila je agencija AP, a još se ne zna kada će tu moći i posjetioci iz drugih krajeva Španije.

"Sagrada Familia" je sa 4,5 miliona posjetilaca u 2019. godini bila glavna znamenitost Barselone.

Ta nedovršena bazilika se gradi prema projektu katalonskog arhitekte Antonija Gaudija (1852-1926.), i 2005. godine je uvrštena na listu Svjetske baštine UNESCO-a.

Kada je Gaudi tu sahranjen 1926., bilo je završeno manje od četvrtine građevine, dok je polovina planiranih radova premašena tek 2010. godine, kada ju je posvetio tadašnji papa Benedikt XVI i time je ozvaničio kao hram Rimokatoličke crkve.

Očekuje se da bi ta crkva mogla biti završena do 2026. godine, na stogodišnjicu Gaudijeve smrti.

Ta građevina je za stanovnike Barselon sporna jer veličinom konkuriše gradskoj katedrali i jer se svima ne sviđa jedinstven Gaudijev dizajn, a postala je i prepreka izgradnji tunela na važnoj željezničkoj pruzi pod gradom.

"Sagrada Familia" je građevinsku dozvolu dobila tek juna prošle, 2019., poslije 137 godina nelegalne gradnje, započete još 1882.

Maksimalna dozvoljena visina je 172 metra, što bi je činilo najvišom građevinom u Barseloni, a najnoviji budžet za ostatak radova je 374 miliona eura.

Više sadržaja:

XS
SM
MD
LG