Dostupni linkovi

Ministarstvo prosvete Srbije: Studenti ostaju u domovima do 20. jula


Iseljenje studenata iz Studentskog grada 26.marta 2020. godine
Iseljenje studenata iz Studentskog grada 26.marta 2020. godine

Svi studenti koji imaju ispitne rokove ostaju u studentskim domovima do 20. jula 2020. godine kao što je prvobitno planirano, objavljeno je u petak ujutru na zvaničnom sajtu Ministarstva prosvete Srbije.

"Od 7.800 studenata koji se nalaze u domovima trenutno je pozitivno 49 i nalaze se u izolaciji. Svi ostali zaraženi studenti na osnovu izveštaja Studentske poliklinike ne žive u domovima. Stanje u domovina je pod kontrolom, a studenti će moći da završe ispitni rok", navedeno je na sajtu ministarstva.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prethodno je, u četvrtak uveče, najavio nove mere u Beogradu u borbi protiv korona virusa, među kojima i zatvaranje svih studentskih domova na teritoriji glavnog grada. Ta najava izazvala je revolt dela studenata koji su odmah nakon obraćanja predsednika održali protest na ulicama Beograda, a deo studenata okupio se i u petak ujutru na platou ispred Filozofskog fakuklteta u Beogradu.

Studenti na platou ispred Filiozofskog fakulteta u Beogradu, petak 3. jul
Studenti na platou ispred Filiozofskog fakulteta u Beogradu, petak 3. jul

Ministar prosvete Mladen Šarčević je za portal Insajder rekao da je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću bila pogrešno data informacija koja je izazvala nedoumice, dodajući da je on na to ukazao na Kriznom štabu.

"Došlo je do jednog lošeg prenosa informacija i loše interpretacije Studentske poliklinike. Još pre 5-6 dana ja sam komentarisao da su izveštaji studentskih poliklinika nekako dvosmisleni. Imamo 280 zaraženih, ali to su svi studenti, ne samo studenti iz domova. Ja sam na Kriznom štabu rekao lekarima - 'nemojte da donosite pogrešne zaključke'. Zaista je u pitanju mnogo manji broj zaraženih u domovima - oko 20 posto", rekao je Šarčević za Insajder.

Ministar je dodao i da se razgovara o tome da se studentima koji su bili bolesni u avgustu omogući još jedan ispitni rok.

"Imamo rešenje i za maturante koji nisu mogli da polažu prijemni", rekao je Šarčević.

Na sajtu Ministarstva prosvete se navodi i da se, od povratka studenata u domove, sprovode sve potrebne mere zaštite kao što su dezinfekcione barijere na ulazima u svaki objekat, dezinfekciona sredstva za ruke, obavezno nošenje maski u domovima i restoranima, održavanje distance u svim mogućim situacijama, redovno higijensko održavanje i dezinfekcija objekata, redovno provetravanje svih prostorija. Ističe se i da na ulazu u svaki dom postoje toplomeri, da su zabranjene posete, prenoćišta i slavlja u studentskim sobama, kao i da se zaposleni pridržavaju svih mera u pogledu nošenja maski i rukavica.

Protest studenata u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:45 0:00

XS
SM
MD
LG