Dostupni linkovi

Turska: Dvadeset Saudijaca na suđenju u odsustvu za ubistvo Kašogija


Džamal Kašogi

U Turskoj je grupi od 20 državljana Saudijske Arabije u petak (3. juli) počelo suđenje u odsustvu za ubistvo novinara Džamala Kašogija (Jamal Khashoggi) 2018. godine.

Kašogija, istaknutog kritičara saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, ubio je tim saudijskih agenata unutar Konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu.

Među optuženima su dva bivša princa, koja negiraju umiješanost.

Saudijska Arabija, koja je odbila zahtjev za izručenje Turskoj, prošle godine je osudila osam osoba za ubistvo.

Petorica su osuđena na smrt zbog neposrednog sudjelovanja u ubistvu, dok su trojici određene zatvorske kazne zbog prikrivanja zločina.

U izvještaju od 105 strana, koji je zaključio višemjesečnu istragu ubistva Kašogija u Istanbulu u oktobru, specijalna izvjestiteljica Vijeća za ljudska prava UN-a za vansudska pogubljenja Anjes Kalamar (Agnes Callamard) ustanovila je da je vlada Saudijske Arabije odgovorna za ubistvo.

Khashoggijevoj zaručnici, Turkinji Hatidže Džengiz (Hatice Cengiz), bilo je dozvoljeno da prisustvuje suđenju.

Ona je kasnije novinarima okupljenim izvan sudnice rekla da je proces emocionalno i duhovno iscrpljujući.

Džengiz je izrazila povjerenje u turski pravosudni sustav i izjavila: "Naša potraga za pravdom nastavit će se kako u Turskoj, tako i u svim mjestima gdje to možemo".

Izvjestiteljica UN-a Anjes Kalamar, koja je takođe bila na saslušanju, rekla je: "Ubistvo Džamala Kašogija nismo premjestili u formalno okruženje koje međunarodna zajednica može prepoznati, jer suđenje u Saudijskoj Arabiji ne može dati kredibilitet i legitimitet".

"Ovdje smo prvi put podigli optužnicu i imamo određeni broj ljudi koji su počinili zločin", dodala je.

Događaj iz oktobra 2018. godine u Istanbulu izazvao je oštre kritike iz svijeta i narušio odnose Ankare i Rijada, kao i međunarodni ugled princa Bin Salmana.

Pojedine zapadne vlade, kao i američka Centralna obavještajna agencija, saopštili su da vjeruju da je upravo princ naredio ubistvo, što su saudijski zvaničnici demantovali.

Kašogi je posljednji put viđen kako ulazi u Konzulat da bi dobio dokumente za svoje planirano vjenčanje. Turski zvaničnici smatraju da je njegovo tijelo rastvoreno i uklonjeno iz objekta. Njegovi ostaci nisu pronađeni.

XS
SM
MD
LG