Dostupni linkovi

Od subote Hrvatska na slovenskoj 'žutoj listi'


Granica Hrvatske i Slovenije

Slovenska vlada premjestila je Hrvatsku zbog porasta dnevnog broja zaraza korona virusom zadnjih dana sa "zelene" na "žutu" listu epidemiološki manje sigurnih država, kazao je u Ljubljani vladin glasnogovornik Jelko Kacin, a prenosi portal index.hr.

Kako je pojasnio na konferenciji za novinare, tu je odluku vlada donijela u četvrtak, a mjere će stupiti na snagu u subotu u ponoć.

Hrvatska je do sada bila na slovenskoj "zelenoj" listi epidemiološki sigurnih država.

S te liste sada su spuštene u nižu kategoriju sigurnih, osim Hrvatske, i Češka i Francuska, dok su se Belgija i Nizozemska uvrstile na višu "zelenu" listu epidemiološki sigurnijih.

Slovenci će morati na granici kazati gdje su u Hrvatskoj bili

Odluka za Slovence koji borave u Hrvatskoj znači da će pri povratku kući moći od granične policije očekivati pitanje gdje su točno boravili, što će moći dokazivati na primjer hotelskim računom, ali im se neće određivati karantena.

Oni koji se vraćaju iz Hrvatske morati će na granici potkrijepiti i svoju rutu dokazima ili dati potvrdu da u Hrvatskoj imaju plovilo ili nekretninu "jer je pokušaja obmanjivanja u tom smislu bilo i previše", kazao je Kacin.

Mjera je osim porasta broja zaraza u Hrvatskoj, kako je pojasnio Kacin, donesena i zato što je u zadnje vrijeme bilo mnogo slučajeva kad su slovenski državljani i oni sa stalnim boravištem u Sloveniji dolazeći preko Hrvatske ili Mađarske navodili da su bili u tim zemljama iako su bili u Srbiji ili BiH koje su na "crvenoj" listi epidemiološki nesigurnih država, gdje je u zadnje vrijeme velik broj novozaraženih.

Kacin je ponovno pozvao Slovence koji borave u inozemstvu da tamo izbjegavaju gužve i poštuju epidemiološki propisane mjere, a osobito da izbjegavaju noćne klubove i masovne zabave jer su oni potencijalni izvor zaraze.

Na pitanje što stavljanje Hrvatske na "žutu" listu znači za hrvatske državljane, Kacin je kazao da će u Sloveniju slobodno moći dolaziti ako u njoj imaju nekretninu ili rezerviran turistički smještaj.

Detalji vladine odluke bit će uskoro objavljeni na njenom Twitter profilu, najavio je Kacin.

XS
SM
MD
LG