Dostupni linkovi

Bošnjaci u Skupštini RS bez dogovora o zaštiti vitalnog nacionalnog interesa


Vijeće naroda Republike Srpske, na sjednici u četvrtak 2. jula nije se uspjelo dogovoriti oko postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda.

Članovi Vijeća trebalo je da utvrde kako zaštititi vitalni nacionalni interes Bošnjaka u vezi sa zaključcima Narodne skupštine o Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima.

U zaključcima koje je usvojila Skupština RS 1. juna između ostalog stoji da Bošnjaci nisu mogli biti navedeni kao žrtve u Drugom svjetskom ratu, jer tad nisu postojali kao nacija.

Vijeće naroda je tijelo koje vrši zakonodavnu vlast sa Narodnom skupštinom Republike Srpske, u cilju zaštite vitalnih nacionalnih interesa tri konstitutivna naroda.

''Ovo pitanje će ići dalje u procedure'', izjavio je za Radio Slobodna Evropa potpredsjednik Vijeća naroda iz reda bošnjačkog naroda Mihnet Okić.

"Osporeni su svi zaključci Narodne skupštine i nije se išlo u širu raspravu s obzirom na osjetljivost teme, tako da će ovo sada da ide na Zajedničku komisiju Vijeća naroda i Narodna skupštine. Ako se ni tamo ne postigne saglasnost ići će na Ustavni sud RS, prema predviđenoj proceduri”, kazao je Okić.

Narodna skupština Republike Srpske 1. juna na posebnoj sjednici odbacila je „Rezoluciju o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta“ koju je 20. maja usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Skupština je usvojila i 20 zaključaka u vezi sa ovom rezolucijom u kojima se konstatuje da je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvajanjem Rezolucije pristupio ''sramnom prekrajanju istorijskih činjenica i pridružio se revizionističkim snagama''.

U zaključcima se između ostalog kaže i da je revizionizam navođenje Bošnjaka kao stradalnika u Drugom svjetskom ratu, koji kao nacija nisu ni postojali.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS 11. juna pokrenuo je na ovaj dokument Narodne skupštine postupak zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda.

Razlog za pokretanje vitalnog nacionalnog interesa je što se "u zaključcima NSRS usvojenim na sjednici održanoj 1. juna, vrijeđa nacionalni identitet Bošnjaka kao i država Bosna i Hercegovina", izjavio je Mihnet Okić.

XS
SM
MD
LG