Dostupni linkovi

Velika Britanija priznala Guaida za privremenog predsjednika Venecuele


Lider opozicije u Venecueli, Juan Guaido
Lider opozicije u Venecueli, Juan Guaido

Velika Britanija priznala je lidera venecuelanske opozicije Juana Guaida za predsjednika ove zemlje, odlučio je Visoki sud Engleske u slučaju u kojem se odlučivalo ko ima kontrolu nad milijardu dolara vrijednosti zlata pohranjenog u Londonu, Guaido ili osporavani predsjednik Nicolas Maduro.

Četverodnevno saslušanje bilo je posljednji dio rasprave oko zlata i odluke kojeg od lidera Britanija smatra za legitimnog.

Sudija Visokog suda Nigel Teare presudio je da Britanija zvanično priznaje Guaida kao ustavnog, privremenog predsjednika Venecuele.

Sarosh Zaiwalla, odvjetnik koji zastupa Centralnu banku Venecuele koja podržava Madura, navoeo je da će banka tražiti dopuštenje suda da uloži žalbu na presudu.

Kako je Venecuela podijelila svijet?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

Maduro kaže da bi želio prodati zlato kako bi finansirao odgovor zemlje na pandemiju, iako bi sankcije koje su Venecueli uvele zapadne zemlje, ovo učinilo teškim zadatkom.

Juan Guaido predvodi opoziciju u Venecueli koja je u nekoliko navrata pokušala da protestima smijeni vlast Niicolasa Madura.

Sjedinjene Države kao i brojne druge zemlje priznale su Guaida kao legitimnog privremenog predsjednika.

XS
SM
MD
LG