Dostupni linkovi

Hrvatska otvorila granice za građane EU, ostali uz uslove, ali bez samoizolacije


Hrvatska je od danas otvorila granice za građane Evropske unije, dok državljani petnaestak država, među kojima su Srbija, Crna Gora i BiH, mogu da uđu zbog poslovnih ili turističkih razloga, uz plaćenu rezervaciju smeštaja i bez obavezne samoizolacije, objavljeno je u Zagrebu.

Prema najnovijoj odluci, u Hrvatsku bez ograničenja mogu da uđu građani EU/EEA i osobe s trajnim boravištem u EU/EEA. Za sve putnike i dalje vredi preporuka da ispune obrazac ENTERCROATIA i tako najave svoj dolazak radi bržeg prelaska granice i radi potencijalnog praćenja kontakata u slučaju zaraze. Svi ostali strani državljani mogu ući ako zadovoljavaju određene uslove, odnosno ako dolaze iz poslovnih ili turističkih razloga, uz plaćenu rezervaciju smeštaja.

I dok za građane EU nema ograničenja, državljani trećih zemalja mogu da uđu u Hrvatsku ako imaju poslovni ili turistički razlog, putuju zbog školovanja, neodložnih ličnih ili medicinskih razloga. Takođe su od ograničenja izuzeti i zdravstveni radnici i istraživači, prevoznici i putnici u tranzitu. Nadležni i dalje apeluju na sve njih da pre putovanja provere udovoljavaju li zahtevima i to na mail Uprave za granice MUP uzg.covid@mup.hr.

Ako ispunjavaju navedene uslove, ove osobe se mogu prijaviti na aplikaciji entercroatia.mup.hr zbog lakšeg i bržeg ulaska u Hrvatsku, precizira se u odluci Štaba, prenosi Beta.

Treće države čijim građanima je omogućen ulaz u Hrvatsku su Alžir, Australija, Crna Gora, Kanada, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Srbija, Južna Koreja, Tajland, Tunis, BiH i Urugvaj. Moći će ulaziti i građani Kine, ali pod uslovom da Peking ukine ograničenja za ulazak državljana EU.

Odluka će se menjati svake dve sedmice.

Hrvatska je postupila u skladu s preporukama Evropske komisije o postepenom otvaranju granica EU za državljane 15 zemalja koje nisu članice EU od 1. jula, među kojima su Srbija i Crna Gora. Hrvatska je na popis zemalja koje nisu članice EU dodala i BiH.

Tako od danas važe ista pravila o ulasku u Hrvatsku iz tih država, kao pre 24. juna kada je bila uvedena mera obavezne samoizolacije u trajanju od 14 dana za putnike koji dolaze iz Srbije, BiH, Severne Makedonije i Kosova.

Popis država revidiraće se svake dve sedmice, u skladu s epidemiološkim kriterijumima.

XS
SM
MD
LG