Dostupni linkovi

Trump odobrio plan povlačenja vojnika iz Njemačke


Američki predsjednik Donald Trump

Američki predsjednik Donald Trump odobrio je plan povlačenja 9.500 vojnika iz Njemačke saopštio je glasnogovornik Pentagona Jonathan Hoffman.

Hoffman je rekao da će plan koji je odobrio predsjednik “pojačati rusko odvraćanje, ojačati NATO, razuvjeriti saveznike, pojačati američku stratešku fleksibilnost i operativnu fleksibilnost američke evropske komande, te se pobrinuti za članove službi i njihove porodice”.

Ovim potezom smanjit će se trenutni broj vojnika koji se nalaze u Njemačkoj sa 34.500 na 25.000, što je bio Trumpov cilj. Hoffman nije ponudio više detalja o tome kada će se povlačenje desiti ili da li će trupe biti raspoređene u drugu NATO zemlju poput Poljske, što je bilo nagovještavano kao mogućnost.

Tokom prošlosedmične posjete poljskog predsjednika Andzeja Dude Washingtonu, Trump je rekao kako bi neki od vojnika mogli otići u Poljsku.

Zvaničnici Pentagona rekli su da bi dio vojnika mogao biti poslan u neke od istočnoevropskih zemalja, neke od njih trajno, no većina u kratkoročnim rotacijama, kako bi poslali poruku Moskvi.

XS
SM
MD
LG