Dostupni linkovi

EU: Nužno usvajanje Strategije za procesuiranje ratnih zločina u BiH


Nužnost usvajanja Strategije za procesuiranje ratnih zločina, bila je jedna od glavnih tema sastanka u utorak u Sarajevu, unutar razgovora o 14 prioriteta Evropske Unije, na kojem je učestvovao ministar pravde Bosne i Hercegovine (BiH) Josip Grubeša, šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec, ambasador Evropske Unije u BiH Johann Sattler i šefica Ureda za vladavinu prava Margriet Prins.

U sapštenju iz Ministarstva pravde BiH navodi se da je ministar Grubeša gostima obrazložio da je Ministarstvo učinilo sve što je traženo zbog, kako se navodi, navodnih nedorečenosti u materijalu Radne skupine.

“Zbog čega stvarno ne znam šta se više može osporavati. Međutim, i dalje se osporava”, rekao je Grubeša.

U saopštenju se dodaje da je ambasador Sattler istakao kako je Strategija za procesuiranje ratnih zločina veoma bitno pitanje Evropskoj uniji, navodeći uz to da je već puno novca utrošeno da se to poglavlje zatvori.

U saopštenju se dodaje da je na sastanku razgovarano i o nužnoj izmjeni Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu Bosne i Hercegovine koja će stvoriti temelj za uspostavu Jedinice za integritet, te o izmjenama Zakona o sukobu interesa, koje bi se trebale završiti tokom idućeg mjeseca.

XS
SM
MD
LG