Dostupni linkovi

UNHCR poziva Mađarsku da ukine pooštrena pravila o azilu


Migrant u blizini ograde na granici Mađarske i Srbije, u mjestu Horgoš, arhivska fotografija, 2015.
Migrant u blizini ograde na granici Mađarske i Srbije, u mjestu Horgoš, arhivska fotografija, 2015.

Agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) pozvala je vladu premijera Mađarske Viktora Orbana da ukine pooštravanje mađarskog sustava azila, za čije odredbe se navodi da mogu kršiti međunarodne zakone.

Mađarska je prošlog mjeseca zatvorila takozvane migrantske tranzitne zone na svojim granicama, oslobađajući oko 300 izbjeglica iz zatvorskih uvjeta, ali i pooštrenih pravila, zabranjujući buduće podnositelje zahtjeva za azil.

Glasnogovornik mađarske vlade nije odmah komentirao potez UN-ove agencije, javlja Reuters.

Nova pravila Orbana, jednog od najžešćih protivnika masovne imigracije u Europu s Bliskog Istoka i Afrike, zahtijevaju od tražioca azila da podnesu molbe u konzulatima u susjednim zemljama, a ne na mađarskoj granici.

"To bi moglo izložiti tražioce azila riziku prisilnog vraćanja i maltretiranja koji bi prerastao u kršenje Konvencije o izbjeglicama iz 1951. i ostalih međunarodnih i regionalnih instrumenata zaštite ljudskih prava, čija je Mađarska država članica", navodi UNHCR u saopćenju objavljenom u ponedjeljak navečer.

"Efektivan pristup teritoriji suštinski je preduvjet za osobu da bude u stanju da zatraži azil", dodaje UN-ova agencija.

UNHCR je zatražio od Orbanove vlade da povuče akt i uskladi svoj sistem azila s međunarodnim zakonima o ljudskim pravima, kao i sa zakonom Europske unije.

Tokom vrhunca europske migrantske krize u 2015. Orban je naredio zatvaranje južne mađarske granice, blokirajući rutu za stotine hiljada migranata.

Mađarska je počela uklanjati migrantske tranzitne zone na južnoj granici nakon presude Europskog suda. Grupe za ljudska prava saopćile su, međutim, da bi nova pooštrena pravila mogla čak i otežati izbjeglicama dobivanje azila u EU preko Mađarske.

Orbanov tvrdokorni stav prema imigraciji izložio ga je kritikama izvan zemlje, ali je naišao na dobar prijem među domaćim glasačima, pomažući mu da ostane na vlasti, javlja Reuters.

XS
SM
MD
LG