Dostupni linkovi

Mađarska neće pustiti tražioce azila iz tranzita


Mađarska neće prihvatiti presudu najvišeg suda Evropske unije (EU) da četvorica azilanata koji su zadržani u tranzitnoj zoni na mađarsko-srpskoj granici budu pušteni, saopštio je Đerđ Bakondi (György Bakondi), savetnik za nacionalnu bezbednost mađarskog premijera Viktora Orbana (Viktor Orbán), prenosi Rojters.

Kako je javila ova agencija, Bakondi je rekao da su tranzitne zone deo sistema zaštite granica Mađarske i da migranti koji su trenutno zaglavljeni na Balkanskoj ruti predstavljaju "pretnju po javno zdravlje" zbog korona virusa.

On je naveo i da će Mađarska koristiti „sva legalna sredstva“ kako bi presuda suda EU bila revidirana.

Vlada Mađarske je 15. maja odbacila presudu Evropskog suda pravde (ECJ) da je prekršila zakone Evropske unije, nelegalno držeći tražioce azila iz Avganistana i Irana u prihvatnim centrima na granici sa Srbijom, u uslovima nalik na zatvorske.

Presuda je doneta u slučaju četiri azilanta, odnosno dve porodice, koji su zadržani u tranzitnoj zoni na graničnom prelazu Rozke po dolasku iz Srbije krajem 2018. odnonsno početkom 2019. godine i još uvek se tamo nalaze.

"Uslovi u tranzitnoj zoni Rozke predstavljaju lišavanje slobode jer lica o kojima je reč ne mogu svojevoljno da odu bilo gde", navodi se u odluci suda.

Mađarska ministarka pravde Judit Varga je odbacila presudu, navodeći da su "mađarsko zakonodavstvo i praksa u skladu sa evropskim i međunarodnim pravom".

XS
SM
MD
LG