Dostupni linkovi

Željko Bakalar novi predsjednik CIK-a BiH


Sjednica Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, fotoarhiv

Novi predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK BiH) je Željko Bakalar, odlučeno je na sjednici CIK-a koja je održana u utorak, 30. juna u Sarajevu.

Novi predsjednik je biran jer je aktuelnoj predsjednici, Vanji Bjelica Prutina 30. juna istekao mandat, te je bilo potrebno izabrati novog koji će funkciju preuzeti 1. jula.

Novoizabrani predsjednik Željko Bakalar je, u kratkom obraćanju tokom sjednice, rekao da mu je čast biti na čelu ove institucije, ali i velika obaveza i odgovornost jer su ga, kako je rekao, birale kolege.

"Očekujem transparentnost u radu CIK-a, da jednostavno i javnost i birači i svi politički akteri znaju šta radimo u narednom periodu", poručio je Bakalar.

Predsjednik CIK-a BiH bira se iz reda članova Centralne izborne komisije BiH, a prema rotaciji novi predsjednik izabran je iz reda hrvatskog naroda.

Iako CIK BiH čine dva člana iz reda hrvatskog naroda, drugi kandidat Vlado Rogić je na početku sjednice obavijestio članove kako odustaje od kandidature.

Po jedan član CIK-a BiH, iz reda Hrvata, Bošnjaka i Srba te iz reda ostalih, obavlja funkciju predsjednika po principu rotacije i to jedanput u sedam godina, u trajanju od 21 mjesec, piše na stranici ove komisije.

Centralna izborna komisija BiH je 25. juna uputila poziv Tužilaštvu BiH i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu za održavanje hitnog zajedničkog sastanka radi razmjene informacija u cilju zaštite izbornog procesa za Lokalne izbore 2020. godine.

“Centralna izborna komisija BiH se već sada suočava sa određenim pojavama vezanim za eventualne zloupotrebe gdje se, između ostalog, pojavljuju slučajevi u kojima se za glasanje putem pošte dostavljaju prijave za osobe koje su preminule”, saopšteno je na službenoj web stranici CIK-a.

Predsjedništvo BiH utvrdilo je 26. juna Prijedlog budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2020. i uputilo ga Parlamentarnoj skupštini BiH na usvajanje, a unutar budžeta planirana su sredstva za održavanje lokalnih izbora u iznosu od 4, 2 miliona KM (2,1 milion eura).

Prethodno je 23. maja Centralna izborna komisija BiH odgodila lokalne izbore u BiH s 4. oktobra za 15. novembar, jer novac za održavanje izbora nije bio osiguran.

XS
SM
MD
LG