Dostupni linkovi

Dijelovi Melburna pod blokadom zbog korona virusa


Melburn, juni 2020.
Melburn, juni 2020.

Stotine hiljada stanovnika sjevernog i zapadnog dijela Melburna dobili su u utorak naređenje da ostanu kod kuće pošto je drugi po veličini grad u Australiji suočen sa rastom broja slučajeva zaraze virusom korona.

Država Viktorija zabilježila je 233 nova slučaja u prethodnih šest dana, a najviše ih je u Melburnu. Borba protiv virusa u ostatku zemlje bila je do sada uglavnom uspješna.

Premijer ove države Danijel Endruz rekao je da će blokada u Melburnu biti na snazi od večeras u ponoć po lokalnom vremenu.

U obuhvaćenim oblastima živi više od 300.000 ljudi. Građanima će biti dozvoljeno da napuštaju domove samo radi odlaska na posao ili u školu, radi rekreacije ili kupovine hrane i ostalih suštinskih stvari, prenio je AFP.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

Stanovnici ostalih dijelova grada neće moći da ulaze u najteže pogođene zajednice. Policija će patrolirati ulicama i zaustavljati automobile da bi vršila nasumične provjere.

Endrjuz je rekao da je zatražio od australijskog premijera Skota Morisona da preusmjeri međunarodne letove ka Melburnu u druge australijske gradove da bi se dodatno umanjio rizik od širenja virusa.

Australija je do sada registrovala oko 7.800 slučajeva zaraze i 104 smrtna ishoda.

XS
SM
MD
LG