Dostupni linkovi

Zaštinik građana Srbije: Napade na LGBTI osobe tretirati kao rasizam i netoleranciju


Zastava duginih boja na beogradskoj Paradi ponosa 2019. godine

U Srbiji i dalje ima napada, pretnji i nasilja nad LGBTI osobama, dok službe podrške ne postoje, saopštio je zaštitnik građana povodom Međunarodnog dana ponosa, koji se obeležava sutra.

"Pripadnici LGBTI zajednice se još uvek suočavaju sa nasiljem, pretnjama, govorom mržnje i zločinima iz mržnje usled predrasuda, a u Srbiji se nedovoljno radi na podizanju svesti o pravima LGBTI osoba”, stoji u saopštenju te institucije.

Zaštitnik je naglasio da je neophodno usvojiti izmene Krivičnog zakonika Srbije da bi se krivična dela izvršena na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta, tretirala kao dela rasizma i netolerancije.

"Položaj LGBTI osobama otežavaju i pravna neuređenost istopolnih zajednica i posledica prilagođavanja (promene) pola i rodnog identiteta, kao i problem održavanja hormonskog statusa trans osoba”, piše u saopštenju zaštinika građana.

Među probleme mladih LGBTI osoba u Srbiji spada i teška egzistencijalna situacija u koju dospeju kada porodicama saopšte svoju seksualnu orijentaciju.

Zamenica zaštitnika građana za rodnu ravnopravnost Jelena Stojanović istakla je danas, na zgradi te nezavisne državne institucije, zastave duginih boja u znak podrške LGBTI osobama u Srbiji.

Položaj LGBTI osoba na Balkanu
Položaj LGBTI osoba na Balkanu

XS
SM
MD
LG