Dostupni linkovi

RSE: Zeleno svjetlo C. Gori za poglavlje 8, bez novih poglavlja za Srbiju


Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji i crnogorski premijer Duško Markovič, Podgorica, 7. februar 2020.
Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji i crnogorski premijer Duško Markovič, Podgorica, 7. februar 2020.

Crna Gora je dobila zeleno svjetlo za otvaranje poslednjeg proglavlja 8 -Konkurencija,u pristupnim pregovrima sa Evropskom unijom (EU), saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz diplomatskih izvora u Briselu.

Danas su ambasdori EU raspravljali o otvaranju poglavlja sa Crnom Gorom i Srbijom, s tim što je, prema našim saznanjima, samo Crna Gora dobila „zeleno svjetlo“.

Međuvladina konferencija, na kojoj će biti otvorenoovo poglavlje, početkom sledeće sedmice. Ovim Crna Gora otvara sva poglavlja u pregovorima sa EU.

S druge strane, Srbija je očekivala otvaranje poglavlja 2 - Sloboda kretanja radnika. Međutim, prema našim saznanjima, oko sedam država bilo je protiv, uključujući i Holandiju.

Crna Gora vodi osam godina pristupne pregovore o članstvu u EU, od juna 2012. godine. U tom periodu otvorila je 32 od 33 pregovaračka poglavlja, među kojima je i finansijski najzahtjevnije poglavlje 27, koje se odnosi na zaštitu životne sredine.

Sa Crnom Gorom je započet novi pristup u pregovorima, prema kojem su među prvima otvorena pregovaračka poglavlja 23 - Pravosuđe i temeljna prava i 24 - Pravda, sloboda i bezbednost i ona će ostati otvorena do kraja pregovaračkog procesa.

XS
SM
MD
LG