Dostupni linkovi

U Meksiku više od 25.000 preminulih od korona virusa


Groblje u predgrađu Meksiko Sitija

U Meksiku je od korona virusa umrlo više od 25.000 ljudi od početka pandemije 28. februara, saopštile su 26. juna meksičke vlasti.

Broj registrovanih pozitivnih slučajeva je 202.951, a oporavilo se 152.360 osoba.

Vlasti navode da je stvaran broj zaraženih verovatno mnogo veći od potvrđenog broja slučajeva.

Predsednik Andres Manuel Lopez Obrador kritikovan je nakon što je izjavio da je tradicija ostajanja žena kod kuće da bi vodile brigu o starijim članovima porodice ključna za borbu protiv epidemije.

Kako javlja agencija Rojters, ovo nije prvi put da je Lopez Obrador optužen za davanje seksističkih komentara i odsustvo empatije prema ženama.

"Ludi žele da promene ulogu žene i to je jedan od ciljeva feminizma, ali u Meksiku postoji tradicija da ćerke najviše brinu o roditeljima. Mi muškarci smo manje vezani", rekao je Lopez Obrador.

Dok su stari u domovima u Evropi izloženi patnjama tokom pandemije, starije osobe u Meksiku imaju koristi od običaja da se za njih brine kod kuće, rekao je predsednik i dodao da je "meksička porodica najvažnija institucija društvene bezbednosti".

"Ako prevedemo predsednikovo razmišljanje iz 19. vijeka kada kaže da su muškarci manje vezani, on želi da kaže da su manje odgovorni. Ćerke vode brigu o roditeljima, a on misli na neplaćeni rad. Ta tradicija odnosi se na mačizam, feminizam želi da promeni uloge, da postigne istinsku transformaciju", izjavila je Marta Tagle, poslanica iz stranke Građanski pokret.

U poslednjoj nedelji marta vlada je uvela restriktivne mere kako bi obuzdala pandemiju, a 1. juna je počelo njihovo postepeno ukidanje.

XS
SM
MD
LG