Dostupni linkovi

Održana litija u Tivtu


Mitropolit Amfilohije predvodio je litiju, Tivat 25 juni 2020.

U organizaciji Mitropolije Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori večeras (25.jun) u Tivtu održana je litija u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti. Skup kome je prisustvovalo nekoliko hiljada građana Boke Kotorske protekao je mirno.

Mitropolit Amfilohije predvodio je litiju, nakon čega se ispred hrama Svetog Save obratio pristalicama optužujući crnogorsku vlast da progoni Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori.

"Nijedan okupator nije progonio sveštenike kao što oni danas rade, bezumno hoće da otimaju crkve a to nije radila dosad nijedna vlast", kazao je Amfilohije.

Amfilohije je "bezumnim" nazvao tvrdnje predsjednika (Mila) Đukanović "da Srpska crkva navodno ugrožava Crnu Goru i njen put u Evropu".

On je pozvao Vladu da ukine Zakon o slobodi vjeroispovijesti navodeći da "ako Vlada ne ukine taj zakon i ono što smo tražili, onda ne znam ko će biti lud da ponovo glasa tu Vladu u budućnosti''.

''Ako hoće da nešto urade, oko izbora, bolje im je da nešto urade, dio toga Zakona neka ukinu i onda će i ove litije i ovi protesti da prestanu. A sve dok to ne učine biće litija i prije izbora i poslije izbora'', kazao Amfilohije. Izbori u Crnoj Gori raspisani su za 30. avgust.

Litije u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti, Tivat 25 juna 2020.
Litije u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti, Tivat 25 juna 2020.

Policija nije obezbjeđivala litiju već su saobraćaj regulisale redarske službe crkve.

Litija, kojoj je prisustvovalo više hiljada ljudi, održana je uprkos mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) po kojima su u cilju sprječavanja širenja korona virusa dozvoljena javna okupljanja sa najviše 200 osoba.

Upravo zbog organizovanja litija u nedelju 21. juna u Podgorici, protiv mitropolita Amfilohija podgorička policije je podnijela krivičnu prijavu zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo "nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti".

On je to djelo, sumnjaju, počinio tako što je organizovao litije, na kojima je prema procjenama policije prisustvovalo oko 8.000 građana, što je suprotno mjeri Ministarstva zdravlja o dozvoljenom broju građana na javnim okupljanjima.

Prve litija SPC, nakon tromjesečne pauze zbog epidemije korona virusa, organizovane su 15. juna, nakon čega je policija protiv sveštenika koji su bili prijavljeni kao organizatori, zbog prisustva višestruko većeg broja vjernika od dozvoljenog, podnijela krivične prijave. Nakon toga je mitropolit Amfilohije najavio da će ubuduće svaku litiju policiji prijaviti lično on kako bi službenici policije, kako je rekao, hapsili njega, a ne kao do sada sveštenike.

Litije su počele krajem decembra prošle godine, pošto je usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti 27. decembra prošle godine, kome se protivi SPC.

Masovna litija SPC u Podgorici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

Litijama SPC traži povlačenje Zakona koji, kako smatraju, ima za cilj oduzimanje crkvene imovine dok vlast tvrdi da Zakon uvodi red u imovinska pitanja vjerskih zajednica.

Najsporniji dio Zakona o slobodi vjeroispovijesti, propisuje da vjerske zajednice moraju da dokažu vlasništvo nad crkvenom imovinom u Crnoj Gori koja se sagrađena do 1918. godine. Ukoliko takvih dokaza nema, ta imovina će se smatrati državnom, propisuje zakon.

XS
SM
MD
LG