Dostupni linkovi

Održane protestne litije u gradovima u Crnoj Gori


Protestna litija u Podgorici 21. juna
Protestna litija u Podgorici 21. juna

U više crnogorskih gradova večeras (21.jun) održane su litije pristalica Mitropolije Srpske pravoslavne crkve (SPC) u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti krajem prošle godine u Skupstini Crne Gore.

Litije, kojima je prisustvovalo više hiljada ljudi, održane su uprkos mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) po kojima su u cilju sprječavanja širenja korona virusa dozvoljena javna okupljanja sa najviše 200 osoba.

Mitropolit Amfilohije predvodio je litiju u Podgorici, nakon čega se ispred Hrama Hristovog vaskrsenja obratio prisutnima. On je kazao da ukoliko vlasti nastave sa „nasiljem nad zakonom i ustavom“,oni koji su ih izabrali trebaju da se upitaju "jesu li ih birali da to rade".

Mitropolit Amfilohije na protestu u Podgorici 21. juna
Mitropolit Amfilohije na protestu u Podgorici 21. juna

Nakon što je pitao prisutne "ko je toliko nerazuman da glasa takve koji donose bezakonje", Amfilohije je poručio:

"Ja ne mogu da glasam one koji šire mržnju među braćom, a vi kako hoćete, ja to ne mogu", rekao je on.

Prethodno je okupljenima pročitano saopštenje Mitropolije u kome se navodi da nijedna stranka ne rukovodi litijama i da je neistinita tvrdnja da se crkva bavi politikom.

Za razliku od prethodnih policija nije obezbjedjivala večerašnje litije već su saobraćaj regulisale redarske službe crkve. Molebani i litije održani su u Podgorici, Budvi, Baru, Žabljaku, Herceg Novom, Kotoru, Danilovgradu, Pljevljima, Bijelom Polju, Beranama, Plužinama...

Podgorica, 21. jun
Podgorica, 21. jun

Za večerašnje litije kao organizator prijavio se lično mitroplit SPC u Crnoj Gori Amfilohije nakon što su sveštenici koji su bili prijavljeni kao organizatori prošlonedeljnih litaja krivično procesuirani.

Prve litija SPC, nakon tromjesečne pauze zbog epidemije korona virusa, organizovane su 15. juna. Crngorska policija narednog dana podnijela je krivične prijave protiv sveštenika koji su bili zvanično prijavljeni kao organizatori jer su, kako je navodeno u obrazloženju, izvršili krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti. Na protestnim litijama je prisustvovao višestruko veći broj vjernika od 200, na koliko je ograničilo Nacionalno koordinaciono tijelo za borbu protiv zaraznih bolesti.

Tim povodom mitropolit SPC Amfilohije je najavio da će ubuduće svaku litiju policiji prijaviti lično on kako bi službenici policije hapsili njega, a ne kao do sada sveštenike.

Litije su počele krajem decembra prošle godine, pošto je usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti kome se protivi SPC. Zakon propisuje da vjerske zajednice moraju da dokažu vlasništvo nad crkvenom imovinom u Crnoj Gori koja je sagrađena do 1918. godine. U suprotnom, ta imovina će se smatrati državnom.

Premijer Crne Gore Dupško Marković izjavio je , 12. juna, da su on i predsjednik države Milo Đukanović predložili mitropolitu Amfilohiju privremenu obustavu primjene Zakona. Taj prijedlog, koji je pozdravila i Evropska unija, Mitropolija je nazvala neiskrenim, i ponovila da ne odustaje od litija.

Od 2. juna, kada je proglašen kraj epidemije u Crnoj Gori je dopušteno okupljanje najviše 200 ljudi.

XS
SM
MD
LG