Dostupni linkovi

Pompeo: SAD i EU se moraju zajedno suočiti sa Kinom 


Američki državni sekretar Mike Pompeo
Američki državni sekretar Mike Pompeo

Sjedinjenim Državama i Evropskoj uniji potrebno je zajedničko razumijevanje Kine kako bi joj se mogle odupirati, izjavio je u četvrtak američki državni sekretar Mike Pompeo. On je također nazvao Peking prijetnjom i optužio da kradu evropsko znanje kako bi razvii svoju ekonomiju.

Pompeo je rekao da je prihvatio prijedlog šefa evropske diplomatije Josepa Borella o uspostavljanju formalnog dijaloga između Sjedinjenih Država i EU o Kini.

“Postoji transatlantsko buđenje o istini o onome što se dešava”, rekao je Pompeo, prenosi Reuters. “Ovo nisu samo Sjedinjene Države koje se suprotstavljaju Kini, već svijet.”

Borell je ranije ovog mjeseca predstavio ideju o dijalogu između SAD i EU tokom video poziva između Pompea i ministara vanjskih poslova EU. Iako detalji nisu poznati, Pompeo je rekao da će dijalog voditi visoki zvaničnici i da će biti otvoren.

Dvoje diplomata iz EU izjavilo je da bi dijalog mogao biti forum za rješavanje pitanja poput kako se boriti sa onim za šta zapad kaže da su kineske dezinformacije, a ne stvaranje zajedničke trgovniske politike.

Međutim, dok EU dijeli brojne zabrinutosti Washingtona o, kako se navodi grabežljivim praksama kineske trgovine za dominacijom nad strateškim industrijama, Brisel želi ići srednjim putem između Kine i SAD-a.

Pompeo je rekao da EU treba djelovati protiv Kine koju je optužio za krađu intelektualnog vlasništva u Evropi i zloupotrebu trgovinskog sistema koji je utemeljen na pravilima.

“Oni imaju pristup našim tržištima kapitala na način na koji mi nemamo njihovom”, rekao je Pompeo. On je također rekao da bi novi dijalog EU i SAD-a bio korišten i za dijeljenje informacija o Kini.

XS
SM
MD
LG