Dostupni linkovi

Dom naroda BiH odbio Prijedlog zakona o prestanku mandata VSTV BiH


Sesija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, ilustrativna fotografija
Sesija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, ilustrativna fotografija

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (BiH) odbio je u četvrtak Prijedlog zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH u sadašnjem sastavu.

Delegati su podržali mišljenje Ustavnopravne komisije Doma naroda koja je ocijenila da prijedlog nije usaglašen sa Ustavom i pravnim sistemom BiH. Članovi Ustavnopravne komisije nisu prihvatili ni principe tog prijedloga zakona.

Mišljenje Ustavnopravne komisije, podržali su delegati Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH), te je Prijedlog zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH u sadašnjem sastavu odbijen.

Delgatkinja u Domu naroda Dušanka Majkić iz SNSD-a kazala, između ostalog, da Prijedlog ne ispunjava uslove za usvajanje, posebno u dijelu oko konsultacija oko njegove izrade, te mišljenje institucija.

„SNSD je brzo poslije izlaska u javnost prijedloga ovog zakona jasno poručio da svi zakoni koje u Predstavničkom domu donese, takozvana "Adilova grupa" neće dobiti nikada podršku. Znaju to dobro svi koji su bili nosioci tih aktivnosti“, rekla je Majkić.

Delegat Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić je procijenio da su radom pravosuđa nezadovoljni svi u BiH, osim pravosudnih zvaničnika i političkih zvaničnika koji imaju korist od ovakvog sistema, prje svih oni iz SNSD.

„Bio sam zapanjen izjavom gospodina Tegeltije (prim. Milan Tegeltija, predsjedavajući VSTV BiH) kada je rekao da sistem pravosuđa funkcionira“, izjavio je Bosić.

Delegat HDZ-a BiH Bariša Čolak glasao je protiv ovog zakona jer bi se ,kako je naveo, prihvatanjem principa i načela ovog zakona potpuno promijenio odnos između VSTV-a i Parlamentarne skupštine BiH.

„Ja ću prvi dići obje ruke ako mi dođemo do konsenzusa o tome kako promijeniti odnos između VSTV-a i ovog Parlamenta“, poručio je Čolak.

Čolak je dodao da je za njega prihvatljiva mogućnost da profesionalna zajednica bira sve članove VSTV-a, ali da bude adekvatna regionalna i etnička zastupljenost članova u VSTV-u BiH.

Denis Bećirović iz Socijaldemokratske partije BiH (SDP BIH) je naveo da je trenutno stanje takvo da pravosudni sistem nije nezavisan, ni efikasan, ni moderan, te da polovina delegata smatra da je stanje u pravosuđu loše.

„Ono što je opasno trenutno jeste ne samo da imamo loše stanje, nego se krećemo u potpuno krivom smjeru. Bojim se da ovakvim načinom rada BiH i sve njene građane i narode vodimo u izolaciju“, ocijenio je Bećirović.

Predstavnički dom Parlamenta BiH je na sjednici 26. februara usvojio inicijativu Dragana Mektića, poslanika Srpske demokratske stranke (SDS), o prestanku mandata VSTV-a BiH u sadašnjem sastavu.

U SNSD-u ističu da je za njih sporno i to što se radi o prijedlogu Mektića, protiv kojeg se vodi postupak pred Sudom BiH.

Povod je bilo prethodno neusvajanje izvještaja VSTV-a BiH u ovom domu, za 2017. i 2018. godinu. kao i brojne afere u ovoj instituciji, kako stoji u Mektićevom Prijedlogu prijedlogu zakona.

VSTV BiH je nezavisno kontrolno tijelo bh. pravosuđa, koje u svojoj nadležnosti ima i pravosudni nadzor. Članovi Vijeća biraju se na mandat od četiri godine s mogućnošću reizbora, a kandiduju ih sudovi u BiH.

Sastav Vijeća odražava strukturu stanovništva prema popisu iz 1991. godine, pa tako u sastavu Vijeća treba da bude: šest Bošnjaka, pet Srba, tri Hrvata i jedan iz reda ostalih.

XS
SM
MD
LG