Dostupni linkovi

HRW: Optužnica protiv Tačija i drugih korak ka pravdi


Optužnica koja je objavljena 24. juna protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija (Hashim Thaci) i drugih bivših čelnika Oslobodilačke Vojske Kosova unapređuje pravdu za ratne zločine i zločina protiv čovečnosti tokom i nakon rata na Kosovu 1998-1999, objavila je 25. juna međunarodna organizacija Human Rights Watch (HRW).

"Ova optužnica je pozitivan korak ka pravdi, jer su ti navodni zločini nad Kosovom visili dve decenije“, rekla je Lotte Leicht, direktorka HRW za Evropsku uniju.

Ona je dodala i da nakon godina traženja pravde, žrtve svih etničkih grupa konačno će moći da se čuju u sudu.

U saopštenju HRW se ocenjuje da ključni izazov ostaje zaštita svedoka, koji su pokrenuli mnoga suđenja za ratne zločine bivših pripadnika OVK, kako na Kosovu, tako i na Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Potreba da se obezbede svedoci i dokazni materijal bio je glavni razlog što su istrage ovih slučajeva i specijalni sud zasnovani u inostranstvu, isprva u Briselu, a potom u Hagu, dodaje se. U saopštenju se objašnjava i da će sud koji će saslušati ove slučajeve, Specijalizovana veća Kosova, deluje po kosovskom zakonu, ali sa međunarodnim sudijama i tužiocima. HRW je takođe podsetio i da pretresno veće suda mora da potvrdi optužnicu pre nego što započne suđenje.

U saopštenju se primećuje i da je tužilac optužnicu objavio tri dana pre nego što je trebalo da se Tači i predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastanu u Vašingtonu i razgovaraju o odnosima Kosova i Srbije.

Tužilac je rekao da je neophodno objaviti optužnicu sada zbog ponovljenih napora Tačija i Veseljija da „opstruiraju i podrivaju“ rad suda, uključujući „tajnu kampanju za obustavu zakona kojom se stvara Sud i na drugi način ometa rad Suda u pokušaju da se osigura da se oni ne suoče sa pravdom."

Tači je, kako se dodaje, u novembru 2019. godine pisao američkom državnom sekretaru Majku Pompeu (Mike Pompeo) tražeći od SAD da promijeni mandat i lokaciju suda.

"U odgovoru koji je procurio u medije, Pompeo je ponovio podršku američke Vlade sudu i rekao da će Kosovo imati posledice ako ne sarađuje. Promena ključnih karakteristika suda, rekao je, 'ozbiljno bi naštetila međunarodnom kredibilitetu i postojanju Kosova ... i zamaglila budućnost Kosova kao člana evroatlantske porodice i međunarodne zajednice'", dodaje se u saopštenju HRW-a.

Specijalizovano tužilaštvo Kosova sa sedištem u Hagu u sredu je obavestilo javnost da je pre dva meseca, 24. aprila, Specijalizovanom veću podnelo na ispitivanje optužnicu kojima se predsednik Kosova Hašim Tači i bivši predsednik Skupštine i aktuelni poslanik Demokratske partije Kosova, Kadri Veselji, te „druga lica“, terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, nestajanje lica, progon i mučenje.

U optužnici se navodi da se Tači, Veselji, i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

Nakon što tužilac podnese Specijalizovanim većima optužnicu na ispitivanje, predsednik veća određuje sudiju za prethodni postupak koji je, na osnovu Zakona o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu, nadležan da pregleda optužnicu, a potom je potvrdi ili odbaci.

Sudija za prethodni postupak ima najviše šest meseci od dana podnošenja optužnice da potvrdi ili odbaci optužnicu u celosti ili delimično.

Weber: Optužnicom protiv imuniteta - Dijalog ponovo u zastoju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:07:18 0:00

XS
SM
MD
LG