Dostupni linkovi

BNV traži od Erdoana da pošalje turske lekare u Sandžak


Jasmina Curić, predsednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća

Predsednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Jasmina Curić pozvala je turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdoana da uputi medicinsko osoblje u Sandžak zbog, kako je navela, jako ozbiljne situacije sa epidemijom korona virusa.

"Situacija je poslednjih deset dana postala jako ozbiljna, u Novom Pazaru i Tutinu imamo više desetina novih slučajeva na dnevnom nivou, a pacijenti u kritičnom stanju se svakodnevno šalju na dalje lečenje u veće medicinske centre širom Srbije", navela je Curić u pismu, koje prenosi BNV.

Ona je dodala da je u novopazarskoj bolnici 20 lekara i više od 40 medicinskih tehničara i pomoćnog osoblja inficirano korona virusom kao i da se broj umrlih "povećava iz dana u dan".

"Imajući u vidu relativno nisku stopu smrtnosti u Turskoj u poređenju sa velikim broj zaraženih u vašoj zemlji, uvereni smo da će vaše medicinsko osoblje, pre svega lekari, adekvatno zameniti naše obolele lekare i na taj način pomoći prevazilaženju krize u kojoj se narod Sandžaka našao u ovoj opštoj nevolji", navela je predsednica BNV u pismu turskom predsedniku.

U Srbiji raste broj novoinficiranih korona virusom, u sredu je objavljeno da su u poslednja 24 sata registrovana 143 nova slučaja. Broj aktivnih slučajeva je 861, a 21 pacijent je na respiratoru.

XS
SM
MD
LG