Dostupni linkovi

Ministar odbrane BiH nezadovoljan smanjenjem budžeta


Ministar odbrane BiH Sifet Podžić na sastanku sa komandantom NATO štaba u Sarajevu

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine (BiH) Sifet Podžić je rekao je na sastanku sa komandantom NATO štaba u Sarajevu, generalnom William J. Edwardsom da je zabrinut i nezadovoljan zbog planiranog umanjenja Budžeta Ministartsva odbrane za 2020. godinu.

U saopštenju nakon sastanka navodi se da će umanjenje otežati provođenje dokumenta Programa reformi koji je usvojen od strane NATO-a u Briselu u decembru 2019. godine, kao i planirani proces modernizacije Oružanih snaga BiH.

"Uprkos tome mi ćemo nastaviti ispunjavati obaveze iz Programa reformi koje ne zahtijevaju puno novčanih sredstava, a već imamo rezultate u procesu knjiženja perspektivne vojne imovine, regionalnoj saradnji i nekim drugim segmentima", rekao je Podžić.

U saopštenju se dodaje da je general Edwards ponudio pomoć NATO štaba u Sarajevu i dao podršku aktivnostima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, u cilju postizanja pune interoperabilnosti sa zemljama članicama NATO-a.

Istaknuto je i kako će Ministarstvo odbrane BiH i NATO štab u Sarajevunastaviti saradnju u svim segmentima koji doprinose izgradnji odbrambenog sektora i unapređenju aktivnosti vezanim za NATO integracijski put Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG