Dostupni linkovi

U Srbiji 143 novozaraženih, bez smrtnih slučajeva


Mural u Novom Sadu (23. maj 2020)
Mural u Novom Sadu (23. maj 2020)

U poslednja 24 sata u Srbiji su registrovana 143 nova slučaja infekcije virusom korona, čime je ukupan broj zaraženih povećan na 13.235, pokazuju podaci Ministarstva zdravlja.

Tokom istog vremenskog perioda nije bilo smrtnih slučajeva. U poslednja 24 sata testirane su 7.784 osobe. Ukupan broj urađenih testova od početka epidemije u Srbiji je 359.069.

Kako se navodi na stranici covid19.rs, broj aktivnih slučajeva je 861, a 21 pacijent je na respiratoru.

Procenat smrtnosti je 1,99 posto.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je u sredu da građani koji imaju simptome respiratornih infekcija ili simptome oboljevanja od COVID-19 (povišena temperatura, kašalj, bol u grlu) treba najpre da se jave u posebnu ambulantu (kovid ambulanta) matičnog doma zdravlja.

Kako se navodi u saopštenju, u tim ambulantama će svakome sa navedenim simptomima biti urađena dijagnostika, odnosno rentgenski pregled pluća, krvna slika, izmerena temperatura i urađen brzi test.

"Tek nakon toga, i uz konsultaciju sa lekarima iz doma zdravlja, građani treba da se jave u trijažnu službu Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije ili Kliničko-bolničkog centra Bežanijska kosa, gde će lekari navedenih zdravstvenih ustanova odrediti dalji način lečenja", saopštilo je Ministarstvo.

XS
SM
MD
LG