Dostupni linkovi

Bugarska produžila vanredno stanje do 15. jula


Dezinfekcija metro stanice Serdika u Sofiji, april 2020.

Bugarska će produžiti vanredno stanje uvedeno kao odgovor na pandemiju korona virusa do 15. jula, nakon novog porasta broja potvrđenih slučajeva zaraze, izjavio je 24. juna bugarski ministar zdravlja Kiril Ananijev.

Kako javlja agencija Rojters, na sastanku Vlade Bugarske Ananijev je rekao da je broj slučajeva zaraženosti na dnevnoj bazi u periodu od 10. do 24. juna uvećan za više od tri puta u odnosu na dvije sedmice prije toga, sa 26 na 84 slučaja u jednom danu.

"Imamo porast intenziteta epidemije i brže širenje virusa korona", istakao je Ananijev.

Prema njegovim riječima, Bugarska će povećati kontrolu fizičkog distanciranja i obaveznog nošenja maski u zatvorenom prostoru, a na snazi će ostati zabrana putovanja za većinu zemalja izvan Evropske unije.

Premijer Bugarske Bojko Borisov upozorio je da će narediti da se fudbalske utakmice igraju bez prisustva publike ukoliko se ne poboljša sprovođenje mjera fizičkog distanciranja među navijačima.

Bugarska je u maju počela da ublažava mjere uvedene zbog virusa korona, ali je prošle sedmice prijavljeno novih 606 slučajeva zaraženosti, što je do sada najveći broj zaraženih u jednoj sedmici u toj zemlji.

Broj zaraženih 24. juna je uvećan za 130 na 4.114, dok je broj smrtnih slučajeva povezanih sa virusom korona 208.

XS
SM
MD
LG