Dostupni linkovi

U Novom Pazaru koronom zaraženo 60 radnika bolnice


Korona virusom je zaraženo 20 lekara i gotovo 40 medicinskih sestara Opšte bolnice u Novom Pazaru u Srbiji, izjavio je direktor te bolnice Meho Mahmutović.

Mahmutović je za lokalnu Radio-televiziju Novi Pazar ocenio da pacijenti koji su se poslednjih dana javljali za pomoć imaju znatno težu kliničku sliku.

"Imamo mnogo ozbiljnih pacijenata i zabrinjavajuće je da su svi koji su došli u poslednjih petnaestak dana, ozbiljno iscrpljeni, sa ozbiljnim upalama pluća. Najlakši su oni sa temperaturom, kašljem i malaksalošću", izjavio je Mahmutović.

Mahmutović je rekao da se epidemija brzo širi i da je bolnica veoma blizu maksimalne popunjenosti. Dodao je da je danas 12 pacijenata transportovano u beogradski Kliničko-bolnički centar Bežanijska kosa u Beogradu.

U Kragujevcu "zabrinjavajuće"

U Kragujevcu, gradu u centralnoj Srbiji u kojem je u proteklih 17 dana registrovano 77 novozaraženih korona virusom, lokalni krizni štab je situaciju ocenio "zabrinjavajućom" i uputio preporuke gradskim institucijama kako bi se smanjio rizik od epidemije.

"Razmotrićemo mogućnost skraćenja radnog vremena ugostiteljskih objekata i ograničiti broj ljudi na proslavama", rekao je gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, a preneo njegov kabinet.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

On je napomenuo i da je upućena preporuka da se na teritoriji grada uvede vanredna situacija u narednim danima, ukoliko rezultati testiranja pokažu da se dnevno beleži više od desetoro zaraženih.

"Onda postoji mogućnost zabrane okupljanja u zatvorenom prostoru, organizacije matura, svadbi i proslava čija je sezona krenula i gde se virus najviše širi. Svi do sada zaraženi bili su na nekoj od proslava ne samo u Kragujevcu nego u Beogradu i Novom Pazaru", izjavio je Nikolić.

A republički Krizni štab doneo je 23. juna odluku da je u Srbiji obavezna upotreba maski u javnom prevozu, dok se preporučuje da se maske nose u zatvorenom prostoru.

Prema podacima Ministarstva zdravlja od 23. juna, u Srbiji je za 24 časa od posledica zaraze korona virusom umrla jedna osoba, a registrovana su 102 nova slučaja zaraze.

Od početka epidemije u Srbiji su umrle 263 osobe, a potvrđena su 13.092 slučaja infekcije, podaci su Ministarstva.

XS
SM
MD
LG