Dostupni linkovi

Zaštitnik građana: MUP da utvrdi okolnosti zlostavljanja migranata


Kamp za migrante u Srbiji

Zaštitnik građana utvrdio je da Centar za azil Bogovađa i Međuopštinski centar za socijalni rad za opštine Ljig, Lajkovac i Mionica nisu preduzeli odgovarajuće mere povodom fizičkog nasilja radnika obezbeđenja nad maloletnim migrantima koji su bili smešteni u centru u Bogovađi.

Od Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije (MUP) zatražio je da utvrdi sve okolnosti ovog slučaja.

U saopštenju Zaštitnika građana se navodi da je ta institucija, postupajući po sopstvenoj inicijativi, u radu ta dva centra utvrdila brojne propuste.

Kako se objašnjava, postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Komesarijata za izbeglice i migracije, Centra za azil Bogovađa i Međuopštinskog centra za socijalni rad za opštine Ljig, Lajkovac i Mionica zaštitnik građana je pokrenuo nakon što mu se obratila Grupa za decu i mlade "Indigo“.

Onis su obavestili tu instituciju da im se 11. maja 2020. godine obratio maloletni migrant bez pratnje koji je smešten u Centru za azil Bogovađa sa tvrdnjama da maloletni migranti bez pratnje smešteni u ovom centru trpe fizičko nasilje od strane pripadnika obezbeđenja.

On je, dodaje se, Grupi „Indigo“ dostavio snimke i fotografije nasilja i povreda, koje je ovo udruženje prosledilo Zaštitniku građana. Snimci i fotografije su, kako su naveli iz ove grupe, nastali u noći 10. na 11. maj.

U preporukama koje je Zaštitnik građana uputio organima čiji je rad kontrolisao, navodi se između ostalog da je potrebno da ova dva centra odmah obaveste MUP Srbije o svim činjenicama i okolnostima koje se odnose na fizičko zlostavljanje maloletnih migranata.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, kako navodi Zaštitnik građana, treba da utvrdi da li su tačni navodi da su policijski službenici te noći intervenisali u Centru za azil Bogovađa kako bi obezbedili održavanje mira u prostorijama za spavanje, da li je policijskim službenicima bilo poznato da je te noći došlo do nasilja i da li su povodom toga preduzimali bilo kakve mere i aktivnosti.

Zaštitnik građana u preporuci navodi i da Komesarijat za izbeglice i migracije treba da izradi odgovarajuće smernice o načinu postupanja rukovodilaca centara u slučajevima sumnje na nasilje i zlostavljanje maloletnih migranata bez pratnje.

Zaštitnik građana, dodaje se u saopštenju, smatra da se postupanjem po datim preporukama može unaprediti rad Komesarijata za izbeglice i migracije i centara u njegovom sastavu, te je određene preporuke dao u pravcu unapređenja kompetencija i uspostavljanja dodatnih pravila rada.

Prema poslednjim podacima Komesarijata za izbeglice, u 18 azilnih i prihvatnih centara u Srbiji boravi oko 4,800 lica.

XS
SM
MD
LG