Dostupni linkovi

Paul Whelan se neće žaliti na odluku ruskog suda, nada se razmjeni zatvorenika


Paul Whelan
Paul Whelan

Bivši američki marinac Paul Whelan, osuđen za špijunažu u Rusiji prošle sedmice, neće se žaliti na odluku suda, jer ne vjeruje u pravosudni sistem te zemlje, izjavio je njegov advokat Vladimir Zherebenkov.

Whelan je osuđen na kaznu zatvora od 16 godina.

Novinska agencija Interfax citirala je advokata 23. juna koji navodi kako se Whelan nada da će se Washington i Moskva dogovoriti o razmjeni zarobljenika.

"Danas smo ga upoznali (Whelana) koji je u pritvoru i nakon razgovora odlučeno je da se ne žalimo na presudu, jer on ne vjeruje u rusku pravdu", citiran je Zherebenkov.

"Nada se da će u bliskoj budućnosti biti razmijenjen za Ruse koji su osuđeni u Sjedinjenim Državama ", dodao je.

Medijski izvještaji navode da ruski i američki dužnosnici pregovaraju o mogućoj razmjeni Whelana za dva Rusa, Viktora Boutu i Konstantina Yaroshenka, koji izdržavaju duge kazne u američkim zatvorima.

Pedesetogodišnjeg Whelana, koji pored američkog, ima britansko, kanadsko i irsko državljanstvo uhapsili su u Moskvi 28. decembra 2018. godine službenici ruske Federalne službe sigurnosti, a u martu ove godine krenulo je suđenje.

Tužioci su tvrdili da je USB pronađen kod Whelana sadržavao povjerljive informacije i 25. maja zatražili su od moskovskog suda da ga proglasi krivim za špijunažu i osudi na 18 godina zatvora.

Whelan kaže da mu je smješteno kada je uzeo USB od poznanika, misleći da sadrži fotografije sa odmora.

Bivši američki marinac Whelan rekao je da je službenik ruske Federalne službe sigurnosti sa kojim je bio prijatelj 10 godina stavio disk u njegov džep tokom posjete njegovoj hotelskoj sobi.

U vrijeme hapšenja radio je kao šef za globalnu sigurnost američkog dobavljača auto dijelova. On i njegova porodica insistiraju da je u Rusiju otišao kako bi prisustvovao vjenčanju kolegi marincu.

XS
SM
MD
LG