Dostupni linkovi

SIPA pretresa prostorije Agencije za lijekove BiH


Pripadnici SIPA-e, ilustracija

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) od jutros vrše pretres u prostorijama Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH u Banjoj Luci, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa portparol SIPA-e Luka Miladinović.

Naglasivši da informacije i podatke o pojedinačnim aktivnostima ne mogu davati, iz Tužilaštva BiH saopštili su za RSE da tužilački tim, zajedno sa SIPA-om, konstatno i svakodnevno poduzima istražne aktivnosti u okviru predmeta “Raspiratori”, kako na terenu tako i u sjedištu Tužilaštva.

Tužilaštvo BiH od početka maja vodi istragu o tome kako je Vlada Federacije BiH, odnosno Federalna uprava Civilne zaštite (FCUZ) preko firme "FH Srebrena malina", koja se bavi uzgojem i preradom voća, nabavila respiratore iz Kine u vrijednosti od 10,5 milijuna maraka (5,25 milijuna eura).

Sve je prvobitno postalo predmetom istrage Tužilaštva BiH nakon medijskih napisa kako je respiratore nabavila firma "FH Srebrena malina", koja se bavi proizvodnjom i preradom malina. U istrazi koja je uslijedila je utvrđeno, uz ostalo, i da su respiratori neupotrebljivi.

Premijer Novalić, te direktor FUCZ Fahrudin Solak i vlasnik firme "Srebrena malina" Fikret Hodžić su privedeni 28. maja. Saslušani su prvo u SIPA- i BiH, a zatim, dan kasnije predati Tužilaštvu BiH.

Sud Bosne i Hercegovine odbio je prijedlog Tužilaštva BiH da Novaliću, Solaku i Hodžiću, odredi jednomjesečni pritvor, zbog osnova sumnje da su počinili krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnog djela, zloupotrebu položaja, primanje nagrade za trgovinu utjecajem, pranje novca i krivotvorenje ili uništenje poslovnih dokumenata i trgovinskih knjiga.

XS
SM
MD
LG