Dostupni linkovi

Predmet 'Državni udar': Razmatranje presude odgođeno za 6. jul


Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni su prvostepenom presudom na po pet godina zatvora
Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni su prvostepenom presudom na po pet godina zatvora

Sjednica vijeća Apelacionog suda, na kojoj je trebalo da se raspravlja o žalbama tužioca i optuženih na prvostepenu presudu Višeg suda u Podgorici u predmetu "Državni udar", odgođena je za 6. jul.

Odgađanje je određeno zbog situacije sa pandemijom COVID-19 ali i zbog zdravstvenog stanja jednog od nepravosnažno optuženih, rekao je predsjednik Vijeća sudija Zoran Smolović.

Većina okrivljenih i nekoliko njihovih branilaca su državljani Srbije, a na snazi je zabrana ulaska iz Srbije u Crnu Goru zbog sprečavanja širenja korona virusa, zbog čega oni ne mogu prisustvovati sjednici.

Takđe, jedan od okrivljenih Andrija Mandić nedavno je operisan u Beogradu, zbog čega ne može ni on doći na zakazanu sjednicu.

U predmetu pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine prvostepenom presudom, koju je 9. maja 2019. godine izreklo krivično vijeće sutkinje Suzane Mugoše, lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni su na po pet godina zatvora, dok je vozač tog političkog saveza Mihailo Čađenović osuđen na godinu i šest mjeseci zatvora.

Osuđena su i dva ruska državljanina. Na kaznu zatvora od 15 godina za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju osuđen je Eduard Šišmakov, a Vladimir Popov na 12 godina za ista krivična djela.

Osam godina dobio je bivši visoki policijski funkcioner Srbije Bratislav Dikić, a Predrag Bogićević i Nemanja Ristić po sedam za krivična djela terorizam u pokušaju putem pomaganja i stvaranje kriminalne organizacije.

Srboljub Đorđević i Milan Dušić dobili su po godinu i po zatvora, Branka Milić tri, Dragan Maksić godinu i devet mjeseci zatvora. Kristina Hristić osuđena je na uslovnu kaznu zatvora.

Tokom izricanja presude, predsjednica sudskog vijeća Višeg suda Suzana Mugoša saopštila je da su svi okrivljeni imali zadatke koji su trebalo da rezultiraju nasilnim rušenjem vlasti u Crnoj Gori, proglašenje pobjede Demokratskog fronta na izborima kako bi se spriječilo priključenje Crne Gore NATO alijansi.

Saša Sinđelić ključni svjedok tužilaštva u sudskom postupku za pokušaj terorizma Saša Sinđelić izručen je Hrvatskoj, 30 oktobra 2019 po potjernici NCB Interpol Zagreb. Sinđelića je Hrvatska tražila radi izvršenja presude Županijskog suda u Vukovaru, kojom je osuđen na 21 godinu zatvora zbog teškog ubistva i krađa.

Tokom dvogodišnjeg suđenja niko od optuženih nije priznao krivično djelo za koje je bio optužen. Lideri Demokratskog fronta su tvrdili da je sudski postupak ustvari političko suđenje protivnicima crnogorske vlasti. U toku je žalbeni postupak na prvostepenu osuđujuću presudu.

Branioci Andrije Mandića i Milana Kneževića podnijeli su žalbe Višem sudu u Podgorici i oktobru prošle godine:

Predate žalbe na presudu za 'državni udar'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00

XS
SM
MD
LG