Dostupni linkovi

Grupa Zeleni-EFA u EP: Izbori u Srbiji dokaz šuplje demokratije


Biračko mesto u Beogradu
Biračko mesto u Beogradu

Grupa Zeleni-EFA u Evropskom parlamentu ocenila je danas da je davno pre parlamentarnih izbora u Srbiji bilo jasno da izbori ne ispunjavaju "osnovne demokratske strandarde", saopštila je danas ta politička grupa na svom sajtu i dodala da Srbija sa sadašnjim stanjem demokratije ne može da se pridruži Evropskoj uniji (EU).

"Davno pre jučerašnjih izbora postalo je jasno da srpski izbori ne dostižu osnovne demokratske standarde. Vladajuća stranka koristi državne resurse kao svoje, medijski pejzaž nije dozvolio pravu raspravu, dok uznemiravanje i zastrašivanje opozicionih političara nije omogućilo slobodne i fer izbore", navodi se u saopštenju članice te grupe Viola fon Kramon-Taubadel (Viola von Cramon-Taubadel), koja je i izvestilac za Kosovo.

Prema njenim rečima, bojkot je izazvao situaciju u kojoj je pobednik bio jasan pre nego što su i izbori počeli.

"Proteklih godina Evropska unija nije izrazila zabrinutost i dozvolili smo da se ovo demokratsko zaostajanje dogodi u Srbiji. Visoki zvaničnici iz Evropske narodne stranke čak su aktivno podržavali (predsednika Srbije Aleksandra) Vučića i pohvalili su njegov rad", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da nije dovoljno Vučićevo obećanje o stabilnosti Srbije.

"Medjutim, stabilnost nije dovoljna. Želimo da vidimo demokratsku Srbiju. U ovakim okolnostima, u kojima se trenutno nalazi demokratija u Srbiji, ta zemlja ne može da se pridruži EU. Evropske institucije imaju priliku i obavezu da zahtevaju od Srbije da provede značajne reforme", dodaje se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG