Dostupni linkovi

Inicijativa mladih: Drugačije pristupiti pregovorima sa Kosovom


Ivan Đurić iz Inicijative mladih za ljudska prava na dodeli nagrade "Vaclav Havel" za ljudska prava Saveta Evrope
Ivan Đurić iz Inicijative mladih za ljudska prava na dodeli nagrade "Vaclav Havel" za ljudska prava Saveta Evrope

Nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava apelovala je na predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ostale predstavnike vlasti u Beogradu da ovoj fazi razgovora sa Prištinom pristupe na drugačiji način nego do sada.

Kako su ocenili, "pregovori ne mogu biti uspešni ako se vode protiv nekoga".

Incijativa se vlastima u Srbiji obratila povodom posete specijalnog izaslanika Evropske unije za diajlog Miroslava Lajčaka Beogradu, kao i povodom sastanka sa kosovskim predstavnicima u subotu, 27. juna u Vašingtonu.

"Svaki nastup i obraćanje političara u Srbiji, predvođeni predsednikom Vučićem, prethodnih godina su pregovore sa Kosovom predstavljali kao borbu u kojoj treba pobediti da ne bismo izgubili", podsećaju iz Inicijative.

Kako je saopšteno, takav pristup "nema nikakvu šansu da donese uspeh u pregovorima, samo može biti koristan u unutrašnjoj politici".

"Kraj izborne kampanje, i apsolutna dvotrećinska većina SNS u parlamentu, moraju označiti početak nove faze u kosovskoj politici, zaista posvećene postizanju dogovora koji će obezbediti trajni mir u regionu", navedeno je u saopštenju.

Inicijativa je dodala da više ne postoji prostor, potreba niti izgovor da se, kako kažu, "povlađuje nacionalističkom javnom mnjenju".

Dodali su da odgovornost i zadatak predsednika Vučića nije samo da potpiše obavezujući sporazum sa Kosovom, "negde daleko od očiju javnosti", u Vašingtonu, Briselu ili Parizu, već je neophodno da srpsko društvo takav sporazum razume, prihvati i poštuje.

"Građani Srbije zaslužuju da prestane medijsko trovanje i širenje mržnje prema kosovskim Albancima, njihovim liderima i zapadnim zemljama koje su konstruktivno uključene u dijalog", stoji u saopštenju.

Inicijativa mladih smatra ohrabrujućim naznake da će Evropska unija konačno preuzeti veću odgovornost za pregovore, i da neće uspehom nazivati "sedenje lidera za istim stolom".

Šta građani Severne Mitrovice očekuju od izbora?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

XS
SM
MD
LG