Dostupni linkovi

CRTA: Bez uočenih neregularnosti izlaznost bi bila manja


Posmatračka misija nevladinog Centra za istraživanje, transparentnost iodgovornost CRTA saopštila je da su na između 8 i 10 odsto biračkih mesta u Srbiji zabeležene nepravilnosti i incidenti tokom izbornog dana.

„Ovi izbori bili su najlošiji od svih koje smo mi posmatrali od 2016. godine, kako u odnosu na izborni dan, a još više u odnosu na predizborni proces“, rekao je programski direktor CRTA-e Raša Nedeljkov.

Nedeljkov je istakao da je broj biračkih mesta na kojima su zabeležene neregularnosti duplo veći u odnosu na izbore 2016. i 2017. godine.

„Rezultati u izbornom danu nisu lažirani, ali pitanje je na koji je način formirana volja birača“, dodao je on.

Neregularnosti su, prema rasprostranjenosti i tipu, bile pre svega usmerene na podizanje izlaznosti, procena je CRTA-e.

„Procenjujemo da bi bez nepravilnosti koje smo uočili izlaznost bila manja za oko četiri procentna poena, odnosno oko 45 odsto“, izjavio je Raša Nedeljkov.

Kada je reč o tipu nepravilnosti, Nedeljkov je istakao da su na biračkim mestima zabeleženi povreda tajnosti glasanja, primoravanje i potkupljivanje birača i kršenje principa „jedan čovek-jedan glas“

„Konkretnije, govorimo o kupovini glasova, pritisku na birače van biračkog mesta, kako lično tako i telefonom, fotografisanju glasačkih listića, uticaju biračkih odbora na birače, javnom glasanju, dovođenju birača na glasanje, paralelnoj evidenciji, višestrukom glasanju iste osobe, glasanju bez dokumenata i tako dalje“, nabrojao je Nedeljkov.

On je napomenuo i da se nepravilnosti nisu događale samo unutar biračkih mesta već i ispred, te da je više od 1.700 posmatrača CRTA-e bilo angažovano da prati šta se dešava na uzorku od 500 birališta.

Ponovio je i da je prethodni izveštaj posmatračke misije pokazao da u predizbornoj kampanji nije postojala ravnomerna zastupljenost učesnika, te da je kampanju obeležila intenzivna funkcionerska kampanja na svim nivoima i zloupotreba javnih resursa.

„To nas je dovelo do zaključka da ovi izbori ispunjavaju minimalne demokratske standarde, ali njihovo održavanje ugrožava demokratiju jer svaki novi izbori će biti lošiji, a stanje demokratije lošije nego što imamo u ovom trenutku“, istakao je Nedeljkov.

Raspored mandata u republičkom parlamentu
Raspored mandata u republičkom parlamentu

Pavle Dimitrijević, šef pravnog tima CRTA-e rekao je da će na osnovu prikupljenih dokaza posmatračke misije biti podnete prijave nadležnim institucijama.

Posmatračka misija CRTA je do sada podnela tri prijave policiji – zbog zabeležene pojave „bugarskog voza“ u Požarevcu i Zrenjaninu, a na jednom biračkom mestu u Zrenjaninu je prijavljen i slučaj kupovine glasova.

Dimitrijević je istakao i da su na pojedinim biračkim mestima zabeleženi i ozbiljniji slučajevi verbalnog i fizičkog nasilja, i kao primer naveo biračko mesto u Čačku gde je na početku brojanja glasova došlo do tuče dvojice članova biračkog odbora, dok su na biračko mesto na Novom Beogradu upale nepoznate osobe koje su stupile u verbalni sukob sa članovima biračkog odbora.

U nedelju, 21. juna, tokom epidemije korona virusa, u Srbiji su održani republički, pokrajinski i lokalni izbori, a preliminarni rezultati pokazuju da je Srpska napredna stranka na čijem je čelu predsednik Srbije Aleksandar Vučić odnela ubedljivu pobedu na izborima za republički parlament i osvojila više od 60 odsto glasova.

Slavlje u štabu Srpske napredne stranke
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00

XS
SM
MD
LG