Dostupni linkovi

WHO prijavio najveći dnevni porast zaraženih


Ljudi na ulicama Sao Paola uprkos velikom skoku zaraženih, 19. juni 2020.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izvijestila je o najvećem dnevnom porastu zaraženih korona virusom, sa čak 183.000 novih slučajeva u jednom danu. Većina zaraženih zabilježeni su u Brazilu, zatim Sjedinjenim Državama i Indiji.

Prema podacima WHO-a, Brazil je zabilježio 54.771 novih slučajeva, Sjedinjene Države 36.617 i Indija, kao treća zemlja sa najvećim brojem novih zaraženih 15.400 novih slučajeva.

Sjeverna i Južna Amerika zabilježile su i najviše smrtnih slučajeva, više od 219.000. Drugi najveći broj smrtnih slučajeva zaraženih korona virusom dolazi iz Evrope, 193.000.

Brazil koji poslije SAD-a ima najveći broj zaraženih, prešao je 21. juna brojku od 50.000 preminulih od COVID-19.

Zemlja se bori sa više od milion prijavljenih slučajeva zaraženih, iako stručnjaci kažu da je brojka zaraženih, ali i preminulih vjerovatno mnogo veća jer nedostaje široko rasprostranjeno testiranje.

Broj zaraženih u Meksiku je također u porastu, javile su tamnošnje vlasti 21. juna, sa više od 5.000 novih zaraženih i preko hiljadu preminulih. Smatra se da je broj zaraženih u Meksiku također mnogo veći od 180.000 prijavljenih slučajeva.

Pratite:

Pored velikog broja skoka u Brazilu i drugim zemljama, također postoji zabrinutost zbog širenja virusa u postrojenjima za preradu hrane u Sjedinjenim Državama i Njemačkoj.

Testovi sprovedeni u kompaniji u Arkansasu bili su pozitivni kod 12 posto zaposlenih, a vlasnik kompanije je saopštio da su gotovo svi bili bez simptoma.

U Njemačkoj je broj potvrđenih slučajeva u klaonici porastao za 300, odnosno na 1.331 ukupno. No, državni zvaničnici smatraju da nema razloga za zatvaranje tog područja jer je zaraza lokalizovana i nije načinila značajan skok na ostatak stanovništva.

U ostatku Evrope nastavlja se popuštanje mjera. Osnovci i srednjoškolci u Francuskoj bi trebali da se vrate u klupe 22. juna, a kina i pozorišta se također otvaraju tog dana.

Španija koja je bila među najpogođenijim zemljama u Evropi, ukinula je brojna ograničenja 21. juna u nastojanju da podigne turizam na noge.

Prema podacima američkog Johns Hopkins Univerziteta, širom svijeta, COVID-19 je ubio više od 466.000 ljudi, a više od 8,9 miliona osoba je zaraženo.

Mere zatvaranja se pokazale efikasnim tokom pandemije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:35 0:00

XS
SM
MD
LG